Gemeente Zwolle

Eerste fase wijkboerderij Stadshagen in 2005 gereed

Stadshagen krijgt een wijkboerderij, zoals door wethouder Peter Pot onlangs is toegezegd op het wijkplatform. In 2005 wordt gestart met de werkzaamheden. De wijkboerderij wordt in twee fasen gerealiseerd. In het voorjaar van 2005 worden twee weilanden en een tijdelijke noodstal opgeleverd. In de tweede fase (die loopt tot mei/juni 2006) wordt de wijkboerderij gerealiseerd met onder andere een ontvangstruimte, expositieruimte en definitieve stal. Voor de eerste fase is het definitieve ruimtelijk ontwerp nu klaar. Medio januari 2005 hangt een kleurenimpressie van dit ruimtelijk ontwerp in het informatiecentrum in Stadshagen.

De wijkboerderij beschikt straks over twee weilanden waar boerderijdieren, zoals schapen en geiten te zien zijn. Het eerste weiland is ongeveer 7.500 m2 en ligt ten westen van de Oude Wetering. Het tweede weiland is met ruim
7.800 m2 iets groter en ligt ten oosten van de Oude Wetering.

Inrichting
De looppoort van weide 1 is voorzien van een toegang voor fietsers en voetgangers. Rondom het weiland bevinden zich wandelpaden. In weiland 1 worden ook de tijdelijke noodstal en een kinderspeelruimte gerealiseerd. De tweede weide is een zogenoemde 'rustweide' en is daarom niet toegankelijk voor bezoekers. Dit weiland bestaat uit twee delen die middels een duiker (brug) met elkaar in verbinding staan.
In beide weilanden worden boomgroepen, bestaande uit 3 tot 4 paardekastanjes, geplaatst. Bestaande watergangen en taluds blijven gehandhaafd.

Sociaal en cultureel
Het is de bedoeling dat de wijkboerderij een sociale en culturele functie krijgt in de wijk. De wijkboerderij zal voor extra levendigheid zorgen in Stadshagen. Kinderen komen in direct contact met dieren, er zullen activiteiten georganiseerd worden, wijkbewoners krijgen er een ontmoetingsplek bij. Het is de bedoeling dat een externe partij de wijkboerderij gaat exploiteren. De onderhandelingen daarover zijn onlangs opgestart.


---