MKB-Nederland

17-12-2004
MKB-Nederland steunt VVD in plan vmbo
(Persbericht)

MKB-Nederland is het eens met de VVD-voorstellen van vrijdag om het vmbo-onderwijs op te splitsen in een praktijkgerichte vakwerkschool en een mavo. Voor teveel leerlingen is het huidige vmbo te theoretisch geworden. Als gevolg hiervan haken ze ongemotiveerd en zonder diploma af.

Praktijk en praktijkleren moet weer centraal komen te staan. Dat kan op de vakwerkschool. Leerlingen blijven hierdoor beter bij de les en maken meer kans om de school af te maken en daarna door te stromen naar het middelbaar beroepsonderwijs. Hierdoor vinden ze uiteindelijk makkelijker een baan. Het beroepsonderwijs is de grootste leverancier van vakmensen in het midden- en kleinbedrijf.

Ook het VVD-voorstel voor een mavo nieuwe stijl is interessant, zegt MKB-Nederland. Daarbij ziet de mkb-koepel een belangrijke rol weggelegd voor brancheorganisaties. Het merendeel van de mavo-leerlingen stroomt door naar het mbo. De introductie van zogenaamde sectorprofielen zou die overstap soepeler maken.

MKB-Nederland deelt de mening van de VVD dat de integratie van zorgleerlingen in het vmbo is mislukt. Veel scholen hebben nu al aparte klassen voor de leerlingen van het vroegere speciaal onderwijs opgericht. Praktijkgericht onderwijs, aandacht en maatwerk is voor hen cruciaal.

De VVD vindt dat de beperkte groep leerlingen die relatief veel overlast veroorzaakt, tijdelijk moet worden opgevangen in aparte voorzieningen. MKB-Nederland heeft daarvoor al in februari gepleit.

Voor meer informatie :
VMBO-voorstel VVD dec 04.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2004 | Disclaimer |