Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
17 december 2004

MEER ARMSLAG GROTE STEDEN VOOR AANPAK BOVENMAATSE PROBLEMATIEK

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met maatregelen om de bovenmaatse problematiek in de grote steden aan te pakken. De maatregelen, die tegemoet komen aan wensen van de vier grote steden (G4), gelden ook voor de andere grote steden. De kabinetsreactie maakt deel uit van de zogenaamde `Doorzettingsmacht grootstedelijke problematiek'. Door het opheffen van barrières in beleid en regelgeving worden de steden beter in staat gesteld de problemen in de stad aan te pakken. In november 2004 stemde het kabinet al in met de uitwerking van de kabinetsreactie op het actieprogramma `Rotterdam zet door'.

Een aantal wensen uit de brief van de G4 heeft het kabinet al gerealiseerd of is opgenomen in lopende wetswijzigingen. Zo is de wens om de bevoegdheden van de politierechter snel uit te breiden tot het opleggen van straffen tot twaalf maanden inmiddels gerealiseerd. Verder heeft de Tweede Kamer al ingestemd om de experimenten met heroïneverstrekking onder medisch toezicht uit te breiden naar maximaal vijftien behandelunits met in totaal duizend behandelplaatsen. Het vereenvoudigen van de algemene wet bestuursrecht maakt onderdeel uit van een lopend traject tot wetswijziging. Deze zal besluitvormingsprocedures in een aantal gevallen aanzienlijk kunnen versnellen. Voorts kunnen gegevens over bank- en girorekeningnummers begin 2005 aan de gemeente worden verstrekt. Met deze maatregel wordt het werk van de Sociale Dienst vereenvoudigd. De controle op fraude bij uitkeringen wordt hiermee verbeterd.

Het kabinet zal over het pakket van maatregelen overleggen met de vier grote steden alvorens de Tweede Kamer hierover te berichten.

RVD, 17.12.2004