Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
17 december 2004

VOORTGANG AGENDA KIEZEN VOOR GROEI

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken en minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de voortgangsrapportage Groeibrief. De nota `Kiezen voor groei, welvaart voor nu en later', ook wel de Groeibrief genoemd, is in de zomer van 2004 naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze voortgangsrapportage laat het kabinet zien dat het haar ernst is met de concrete invulling van de hervormingsagenda. Hoofdthema's daarvan zijn loonmatiging, langer en meer werken en slimmer werken.

Het kabinet stelt vast dat er vooruitgang is geboekt op verschillende terreinen. Resultaten op het gebied van slimmer werken zijn onder meer de verlaging van de vennootschapsbelasting, de aanpak van strijdige regelgeving, het introduceren van innovatievouchers bij het MKB en het afronden van een tijdelijke wet die experimenten met selectie en collegegelddifferentiatie mogelijk maakt. Op het gebied van loonmatiging is een sociaal akkoord overeengekomen dat uitgaat van uiterste terughoudendheid in de loonontwikkeling. Voor wat betreft het thema activeren van mensen heeft het kabinet haar filosofie inzake arbeidsparticipatie uitgewerkt in de notitie `Nieuwe accenten op het terrein van werk en inkomen'. Verder is vervroegd uittreden minder aantrekkelijk gemaakt door het wijzigen van fiscale regels. Het Innovatieplatform heeft geadviseerd over activering in relatie tot scholing. De SER komt in het voorjaar met een advies over de WW.

Monitoring van de actiepunten die in de Groeibrief worden genoemd blijft van belang. Aandachtspunt is het omzetten van beleidsnota's naar concrete beleidsmaatregelen en de implementatie ervan. Na de zomer 2005 zal een tweede voortgangsrapportage verschijnen.

RVD, 17.12.2004