Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
17 december 2004

KABINET KIEST VOOR HUIDIG DONORREGISTRATIESYSTEEM

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de conclusie getrokken dat het beter is om in te zetten op een betere benutting van de mogelijkheden binnen het huidige toestemmingssysteem en nu niet het actief donorregistratiesysteem (ADR-systeem) in Nederland in te voeren.

De aanvullende maatregelen om het aantal orgaandonaties te bevorderen, waartoe het kabinet in juni 2004 heeft besloten, zijn gericht op het aantal registraties, de benadering van de nabestaanden, het verbeteren van de organisatie van de orgaandonatie en andere bronnen van donororganen. Zo kan het donorformulier bij afgifte van het paspoort opnieuw onder de aandacht van de Nederlandse bevolking worden gebracht en kunnen zogeheten `requestors' worden ingezet bij het voeren van gesprekken met nabestaanden om meer dan nu het geval is toestemming te krijgen voor donatie.

Er is een groot tekort aan donororganen. Ruim 1.400 mensen staan in Nederland op de wachtlijst voor een donororgaan. Het beleid van het kabinet is gericht op het terugdringen van dit tekort. Op basis van het onderzoek van het NIVEL constateert het kabinet dat onvoldoende vaststaat dat het ADR-systeem tot substantieel meer donororganen zal leiden dan door effectuering van deze eerdere maatregelen.

RVD, 17.12.2004