Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
17 december 2004

KABINETSPLAN TERUGDRINGEN OVERLAST EN VERLOEDERING

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd een plan voor de aanpak van verloedering en overlast. Het plan richt zich op mensen die onevenredig veel aandacht vragen van politie en andere instanties. Vaak gaat het om mensen met psychiatrische en verslavingsproblemen of om mensen die op straat leven en overlast veroorzaken. De mensen waar het om gaat lopen vaak in een boog om hulpverlening heen, de zogenaamde zorgmijders. Het kabinet wil vooral de oorzaken wegnemen, niet alleen hard optreden tegen uitwassen.

Het kabinet is van mening dat ook deze mensen zoveel mogelijk deel moeten nemen aan de samenleving. Door verbetering van de zorg aan deze groep, wil het kabinet de kwaliteit van leven verbeteren en overlast verminderen. Zo krijgen de gemeenten vanaf 2006 meer te zeggen over instellingen voor geestelijke gezondheidszorg die zich richten op mensen die niet om hulp vragen maar die het wel nodig hebben. Deze instellingen, die nu door het rijk gesubsidieerd worden, krijgen straks het geld via de gemeenten. Hierdoor kan de gemeente beter sturen op resultaat.

De samenwerking tussen instanties die zich met deze mensen bezig houden kan volgens het kabinet ook beter. De gemeente krijgt een sterkere regiefunctie. Onderlinge afspraken over te behalen resultaten moeten de samenwerking minder vrijblijvend maken. Dat kunnen ook afspraken zijn met de zorgmijder, in de vorm van een contract. Daarnaast moet er onderling veel meer informatie worden uitgewisseld. In de praktijk aarzelen veel instanties met uitwisselen van gegevens om privacyredenen, terwijl de regelgeving rond privacy die uitwisseling niet in de weg staat.

Er zal beter gebruik worden gemaakt van de wet BOPZ, die verplichte opsluiting regelt bij psychische stoornissen. Eerder was het mogelijk om mensen op te sluiten als ze een `gevaar' voor zichzelf of anderen waren. De mogelijkheid van verplichte behandeling binnen een instelling wordt verruimd. Toch benadrukt het kabinet dat eerst moet worden geprobeerd de persoon hulp te laten accepteren. Eerst drang en dan pas dwang. In 2005 komt er een nieuwe richtlijn die de term `gevaar' beter omschrijft, zodat daar in sommige gevallen ook ernstig verslaafden onder kunnen vallen.

RVD, 17.12.2004