Vlaamse overheid

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de ministerraad vandaag een voorontwerp van besluit betreffende de invoering van het integraal milieujaarverslag principieel goedgekeurd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Het milieujaarverslag integreert drie bestaande aangiften wat leidt tot een vereenvoudiging en betere afstemming van de informatieverplichtingen en aangiften van ondernemingen.
Dit is een belangrijke stap om enerzijds de dienstverlening naar de bedrijven te optimaliseren en anderzijds de interne werking van de overheid te verbeteren.

Vanaf januari 2005 wordt het Integraal Milieujaarverslag (IMJV) voor de ondernemingen ingevoerd. Hierdoor worden de informatieverplichtingen en aangiften die ondernemingen met betrekking tot milieu aan de overheid moeten overmaken eenvoudiger en beter op elkaar afgestemd. Het IMJV in 2005 integreert drie bestaande aangiften: het 'vroegere' milieujaarverslag, de afvalstoffenmelding en grondwaterstatistiek (bedrijven die grondwater oppompen). De geïntegreerde aangifte dient op één tijdstip naar één overheidsinstantie te worden overgemaakt.

In januari 2005 krijgen alle bedrijven die een IMJV moeten indienen, een maatgericht aangifteformulier per post. Alle informatie waarover de overheidsinstanties beschikken, staat vooraf ingevuld op het formulier. Daarnaast kan via een daartoe opgericht internetloket een digitale versie van het aangifteformulier bekomen worden. De IMJV-plichtige bedrijven kunnen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord dat met het aangifteformulier wordt meegestuurd. Het digitale formulier kan op de eigen PC worden ingevuld met standaardsoftware die kosteloos beschikbaar is en daarna doorgestuurd worden naar het internetloket. De digitale handtekening die daarvoor nodig is, maakt gebruik van het federale authenticiteitsysteem.

De invoering van het IMJV streeft twee doelstellingen na: enerzijds, zowel naar bedrijf als overheid, een betere dienstverlening en lastenverlaging doorvoeren, anderzijds het interne informatiebeheer alsook het milieubeleid optimaliseren.

Met de invoering van het IMJV in 2005 wordt slechts een eerste stap gezet. In latere fasen wordt gewerkt aan een uitgebreid internetloket waarmee de IMJV-plichtige interactief kan communiceren (operationeel in 2006), een optimalisering van de verschillende informatiedelen van het IMJV, met name een betere afstemming en het opnemen van andere informatieplichten, zoals de afvalwater- en grondwaterheffingen. Deze verdere integratie zal gebeuren in overleg met de bedrijfswereld.
"De overheid hoopt hiermee zowel de dienstverlening naar de bedrijven, als de interne werking te verbeteren", aldus minister Peeters.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 44 e-mail : persdienst.peeters@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op www.vlaanderen.be/persconferenties.
---