VVD



Nieuws

17 dec 2004 - VVD steunt groen licht voor
strenge onderhandelingen met Turkije

De VVD steunt de opening van de toetredingsonderhandelingen met Turkije per 3 oktober 2005, wanneer Turkije zowel de Republiek Cyprus heeft erkend, als een aantal belangrijke wetten betreffende burgerlijke vrijheden heeft ingevoerd. VVD-Europa-woordvoerder Hans van Baalen complimenteert het Nederlands EU-voorzitterschap.

Premier Jan Peter Balkenende, minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken hebben een een prestatie van formaat geleverd. Wie op 3 oktober 2005 de Bosporus oversteekt moet dat zelfverzekerd en met kracht doen en niet weifelend en twijfelend.

De strenge, maar rechtvaardige onderhandelingsvoorwaarden, die Turkije volledig heeft geaccepteerd, zijn in graniet uitgehouwen en garanderen dat er geen onhanteerbare risico's aan een toekomstig Turks EU-lidmaatschap kleven. Pas nadat Turkije aan alle Kopenhagencriteria op het gebied van de democratische rechtsstaat, de vrije markteconomie en de Europese regelgeving voldoet, wordt, op basis van unanimiteit, een besluit genomen over het openen van de grenzen voor Turkse werknemers. Nederland heeft, net als alle andere EU-leden, daarbij een veto. Een modern, democratisch en welvarend Turkije zal, na 2014, een aanwinst voor de Europese Unie zijn.

17 december 2004