Socialistische Partij

Naast productieverbod ook importverbod gentech-huisdier

17-12-2004 * "Luguber en bespottelijk," noemt SP-Kamerlid Krista van Velzen de genetische manipulatie van katten om deze geschikt te maken als huisdier voor mensen met een allergie voor deze dieren. "De ministerraad heeft vandaag besloten om de productie van genetische manipulatie van dieren voor sport en vermaak te verbieden. Hier heeft de SP al eerder voor gepleit, dus ik ben blij met dit besluit. Maar aansluitend moet snel tot een Europees importverbod worden besloten. Het zou absurd zijn als we onze grenzen niet kunnen sluiten voor handel in dit soort ongein."

Eerder dit jaar ontstond er ophef over de Glofish, een goudvis die door genetische manipulatie lichtgevend is gemaakt. Nu blijkt dat er ook een hypo-allergene genpoes op komst is, gemaakt door een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in `transgenic lifestyle pets'. Van Velzen: "De schrik slaat mij om het hart als ik hoor dat bedrijven geld verdienen met de productie van transgene dieren voor vermaak. Wat voor gedrochten kunnen we in de toekomst nog meer verwachten?"

Volgens het Kamerlid wijst dit alles op een hiaat in het handelsrecht: "Onze internationale afspraken laten momenteel niet toe dat we op ethische gronden onze grenzen sluiten. Dat moet zo snel mogelijk rechtgezet worden. Het blijkt immers dat we onze normen en waarden niet aan de markt kunnen toevertrouwen."

Met Kamervragen spreekt Van Velzen het kabinet aan op zijn toezegging om op Europees niveau te komen tot een ethisch toetsingskader voor de genetische manipulatie van dieren.