Gemeente Best

17-12-2004
Intentieovereenkomst gemeente Best en BPF Bouwinvest Realisering Centrumplan Best stap dichterbij

Realisering Centrumplan Best stap dichterbij
Intentieovereenkomst gemeente Best en BPF Bouwinvest

Met het ontwikkelen van het hernieuwde centrum voor Best wordt gewerkt aan een centrum dat Best die uitstraling geeft die past bij een 'dorp van formaat'. Een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van deze ambitie is dat de gemeente bij dit proces, behalve Bestenaren, investeerders en ontwikkelaars betrekt om deze uitdaging waar te maken. Na een uitvoerige selectie heeft de gemeente een partner gevonden in BPF Bouwinvest, de vastgoedbelegger van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw). Op vrijdag 17 december is door burgemeester L. Demmers-van der Geest en de heer M. du Prie, regiomanager Zuid BPF Bouwinvest, een intentieovereenkomst ondertekend waarmee de samenwerking is bezegeld.

Intentieovereenkomst
Samen met BPF Bouwinvest neemt de gemeente de ontwikkeling van het centrum ter hand en werkt de opgave, zoals vastgelegd in de integrale visie, verder uit. Bij de keuze was het voor de gemeente belangrijk dat de partner kennis heeft van en ervaring heeft met conceptontwikkeling. Een ander belangrijk criterium is het belang dat de partner hecht aan een kwalitatief goede inrichting van de openbare ruimte. De gemeente heeft deze partner gevonden in BPF Bouwinvest. De intentieovereenkomst heeft betrekking op de samenwerking voor het opstellen van het Masterplan. Hierin zijn afspraken vastgelegd over de kosten, de planning, de projectorganisatie, het intellectueel eigendom, de rechten en plichten, de beëindiging van de samenwerking en de geschillenregeling. Zo is bepaald dat het Masterplan van dusdanige kwaliteit moet zijn, dat het voor beide partners kan dienen als verantwoordingskader bij de keuzes die gemaakt moeten worden voor het voortzetten van de ontwikkelingen. Ook spreken de gemeente en BPF Bouwinvest de intentie uit om na de vaststelling van het Masterplan samen tot verdere uitvoering van de ontwikkelingen te komen.

Centrumplan Best
In september 2004 heeft de gemeenteraad van Best de integrale visie unaniem vastgesteld. De
opgestelde visie omvat drie pijlers: stedenbouwkundige uitgangspunten, programmering en grondexploitatie. Tijdens het opstellen van de visie is duidelijk geworden dat de uitgangspunten het best realiseerbaar zijn met een model van sloop en nieuwbouw. Hierbij wordt gedacht aan de volgende deelgebieden: gedeelte Molenstraat, Raadhuisplein (gemeentehuis), Boterhoek en Spoorzone. Om de samenhang in het totale gebied te waarborgen komen er voor de volgende gebieden voorwaarden waarbinnen particulieren met plannen kunnen komen:
* 'Winkelwand' Raadhuisplein/ Kapelaan J.A. Heerenstraat/ Den Ekker
* Noordzijde Hoofdstraat/ complex kop Oranjestraat

Het centrumgebied moet in de uitvoeringsfase kunnen blijven functioneren.
In totaal biedt de visie ruimte aan de bouw van circa 700 woningen (appartementen), circa 14.000 m2 winkels, circa 17.000 m2 kantoorruimte en circa 4.500 m2 maatschappelijke en culturele voorzieningen. Het centrumgebied krijgt vooral een mix van woningen en winkels, terwijl in de spoorzone het accent ligt op woningen en kantoren. In het woningbouwprogramma wordt uitgegaan van een evenwichtige verdeling van goedkope en (middel)dure huur- en koopwoningen.

Planning
De vastgestelde visie wordt door stedenbouwkundig bureau awg architecten uit Antwerpen uitgewerkt in een Masterplan. Hierin wordt een aantal zaken op basis van de visie nader uitgewerkt, zoals het type woningen en winkels, de verkeersstroom, het parkeerbeleid, de financiële consequenties enzovoorts. In het plan worden de bouwblokken en de verkeersstructuur vastgelegd. Ook architectuur- voorstellen maken deel uit van het Masterplan.
Bij de totstandkoming van het Masterplan wordt ook de gemeenteraad actief betrokken in de vorm van themabijeenkomsten. Daarnaast gaat het stedenbouwkundig bureau, onder leiding van het projectteam een dialoog aan met (toekomstige) bewoners, ondernemers en bezoekers van het gebied. Het Masterplan wordt in principe in de tweede helft van 2005 aangeboden aan de gemeenteraad. Zodra het concept gereed is, worden alle betrokkenen al op de hoogte gebracht over de hoofdlijnen van het plan.
De Masterplanfase valt uiteen in drie onderdelen:
* Onderzoeksfase (tot 1 april 2005);

* Presentatie concept Masterplan (tot 1 augustus 2005);
* Definitief Masterplan opstellen en besluitvorming (tot 1 november 2005).