Ingezonden persbericht

Persbericht 18 december 2004

De inwoners hebben bij Provinciale Staten inzake grootschalige windturbinelocaties gehoor gekregen

In het kader van de provinciale plannen voor locaties grootschalige windturbines hebben de actievoerende inwonersgroepen rond die locaties de Provinciale Statenfracties ge-zamenlijk benaderd. De bezwaren van die groepen en van de inwoners die zij vertegen-woordigen, richten zich tegen de inbreuk op het woon- en leefmilieu van de meer dan 100.000 inwoners in de directe omgeving van de geplande locaties. Nog afgezien van al de mensen die - bijvoorbeeld voor recreatie - eveneens van die omgeving gebruik maken.

Het besluit van Provinciale Staten om een aantal locaties te laten vervallen en andere te verplaatsen, komt een eind tegemoet aan de zorg over het behoud van de kwaliteiten van de leefomgeving van de betreffende inwoners. Het meest tot tevredenheid stemmend is het verwerpen van het CBB (Concreet Bestuurs Besluit), dat de gemeenten zou dwingen de windturbines onder dwang van de Provincie te moeten toestaan. Nu kunnen de gemeenten zelf - op basis van draagvlak bij politiek en inwoners - over plannen voor windturbines beslissen. Voor de inwoners heeft dit als voordeel dat zij meer invloed op het proces kunnen uitoefenen en directer voor het behoud van hun belangen kunnen opkomen.

Hieruit blijkt dus dat inwoners nooit de gedachte moeten hebben: 'het is al een gelopen zaak, er is toch niets tegen te doen'. In het geval van de plannen voor 'locaties grootschalige windturbines' is de betrokkenheid van de bewoners van de provincie groot is geweest en is er - nog nooit voorgekomen - het aantal van 4500 bedenkingen ingediend. Dat inwonersvertegenwoordigingen zich met een presentatie van de inwonersargumenten zo gedegen aan elke PS-fracties persoonlijk hebben gepresenteerd, komt ook zelden voor. Het heeft er allemaal toe geleid dat Provinciale Staten de bedenkingen van de inwoners zeer serieus hebben genomen en terdege oog voor het ontbreken van draagvlak hebben gehad. De afweging van het geringe maatschappelijk nut van windturbines en het belang van grote aantallen inwoners heeft daarbij eveneens een rol gespeeld.

Uiteraard is met het besluit van de Provinciale Staten nog geen volledige zekerheid bereikt. De werk-groepen zullen zich nog niet ontbinden en klaar blijven staan om in beweging te komen wanneer dat weer nodig zou zijn. Tot slot spreken de werkgroepen hun dank uit voor vele reacties van inwoners, hetgeen inspiratie en veel steun voor het vele werk heeft betekend.
-----------------------

'Geen Windmolens bij Woonwijken'

Abcoude: Comité Baambrugge, Abcoude, Vinkeveen
Maarssen: Wijkcommissie Zwanenkamp
Woerden: Belangen Woerdense Inwoners
Wijk bij Duurstede: Belangen Wijkersloot e.o.
Houten: De Omwonenden Veerwagenweg
Lopik: Windkracht 10

Gemeenschappelijk contactadres: ( Standerdmolen 21, 3481 AE Harmelen
@ positioning.bakker@hccnet.nl
( 0348-44.2016

---- --