Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

18/12/04 Koningin, Prins van Oranje en Prinses Màxima bij viering 25 jaar Vrienden Nederlands Dans Theater

Hare Majesteit de Koningin, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden wonen zaterdag 18 december in het Lucent Danstheater te Den Haag een galavoorstelling bij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Vereniging Vrienden Nederlands Dans Theater. De voorstelling wordt door het Nederlands Dans Theater aan de Vrienden aangeboden. Medewerking verlenen alle drie de gezelschappen NDT I, NDT II en NDT III.

De Vereniging Vrienden Nederlands Dans Theater is opgericht op 6 november 1979 en steunt het Nederlands Dans Theater in de ruimste zin des woords, zowel moreel als financieel. Zij tracht liefhebbers van het Nederlands Dans Theater nauwer bij het gezelschap te betrekken, onder meer door samen met het dansgezelschap activiteiten te organiseren. In 1989 heeft de vereniging een aparte stichting opgericht waarmee artistieke projecten worden gesteund. Zo sponsort deze Stichting Vrienden NDT de jaarlijkse Choreografie Workshop van de dansers.

Het programma van de galavoorstelling bestaat uit de balletten Whereabouts Unknown van Jirí Kylián (NDT I), Sad Case van Paul Lightfoot & Sol León (NDT II) en Birthday van Jirí Kylián (NDT III). In het voorprogramma wordt aandacht besteed aan het jubileum en door middel van een videocompilatie dank betuigd aan choreografen en dansers. De voorstelling wordt besloten met de feestelijke finale uit Arcimboldo van Jirí Kylián. De NPS maakt opnamen voor uitzending als Kerstmatinee.