Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

6 december 2004

Utrechts Blazers Ensemble speelt 'minimal music'

Het Utrechts Blazers Ensemble (UBE) geeft zaterdag 18 december een concert in het Conservatorium in Utrecht. Onder leiding van dirigent Paul Janse speelt het UBE een programma met 'minimal music'.

Het programma bestaat uit muziek van de twintigste-eeuwse componisten Adams, Riley, Numan en Martland. Ondermeer Riley vestigde het minimalisme als kunststroming. Deze kunststroming uit de tweede helft van de twintigste eeuw zet zich af tegen de tot dan toe 'ingewikkelde', modern klassieke muziek. Niet voor niets noemden zij hun muziek 'minimal'. Kenmerken van 'minimal music' zijn muzikale vereenvoudigingen, herhalingen, strakke ritmes en een constante puls.

Buitenhof

Het UBE zal de luisteraar meevoeren in de ontwikkeling van de muziekstijl. Eén van de oerstukken van de minimalistische muziek is In C van Terry Riley. Daarnaast zullen werken van de twee minimalistische componisten Adams, Fearfull Symmetries en Martland, Step by Step en Danceworks, te horen zijn. Een componist van deze tijd is Toek Numan, ondermeer bekend door zijn compositie voor het Nederlands Studenten Orkest 2005. Van deze componist zal het stuk SpLiT worden opgevoerd. In het tweede deel van Danceworks is het thema van het tv-programma Buitenhof te herkennen.

UBE

Met zijn programmering, bezetting en niveau neemt het UBE een unieke plaats in binnen de wereld van de amateur-muziek. Het UBE is een enthousiast studentengezelschap met ongeveer twintig vaste leden, die voornamelijk afkomstig zijn van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht. Samen met dirigent Paul Janse richt het UBE zich op het spelen van hedendaagse klassieke muziek voor blazers. Op het repertoire staan grote namen als Andriessen, Stravinsky en Adams, maar regelmatig worden ook jonge componisten benaderd om speciaal voor het UBE te componeren.

Zaterdag 18 december 2004 om 20.15 uur

HKU Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen, Mariaplaats 27, Utrecht

'Minimal': concert Utrechts Blazers Ensemble

Toegangsprijs: ¤ 9,- en ¤ 7,- voor studenten/CJP/Pas 65/UFonds-pas/U-pas

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en te bestellen via ube@studver.uu.nl

Meer informatie:

Bob Lefeber, (030) 287 1435 / 06-42135841 en http://www.ube.studver.uu.nl