Gemeente Voorburg-Leidschendam


Frans Kokshoorn krijgt Aart van den IJssel-prijs 2004

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 11 december

---

Voor totale oeuvre

Op zaterdag 18 december om 15.30 uur reikt wethouder Zwartepoorte van cultuur in Huize Swaensteijn in Voorburg de allereerste Aart van den IJsselprijs uit aan Frans Kokshoorn. Het college heeft de prijs onlangs ingesteld voor het totale oeuvre van professionele beeldende kunstenaars die een connectie hebben met Leidschendam-Voorburg. De prijs wordt eens per 3 jaar uitgereikt; de winnaar krijgt niet alleen een geldbedrag van 5000,-, maar ook een speciaal aandenken in de vorm van een penning.

Over de Aart van den IJssel-prijs
Met een gemeentelijke kunstprijs wordt in de eerste plaats een belangrijke bijdrage geleverd aan de bekendheid en de erkenning van beeldend kunst(enaars) bij een breder publiek. De prijs is bovendien een stimulans voor de beroepsuitoefening van de beeldend kunstenaar, en vergemakkelijkt deelname aan tentoonstellingen en eventuele verkopen van kunstobjecten.

De nieuwe kunstprijs heeft de naam van Aart van den IJssel gekregen, omdat deze kunstenaar een grote staat van dienst heeft voor de ontwikkeling van de beeldende kunst vanaf 1950. Hij stond regionaal en nationaal bekend als vernieuwend en vooruitstrevend. Aart van den IJssel woonde in Voorburg; zijn nabestaanden zijn erg blij met de erkenning die deze kunstprijs inhoudt.
Met de komst van de Aart van den IJsselprijs komen de Albert Termoteprijs en de Hofwijckprijs te vervallen.

Over Frans Kokshoorn
De Adviescommissie Beeldende Kunst heeft gefungeerd als jury en Frans Kokshoorn voorgedragen als kandidaat. Kokshoorn is beeldhouwer, geboren in Voorburg. De jury zegt over zijn werk van de afgelopen 25 jaar: het kenmerkt zich door een geheel eigen beeldtaal, uitgedrukt in een grote diversiteit van materialen zoals hout, steen, brons of combinaties hiervan. De door hem gehanteerde typerende stijl, aansluitend bij de figuratieve traditie, geeft zijn werk een eigen, heel herkenbaar karakter.
Zijn kunstwerken, vaak met een knipoog naar de werkelijkheid, staan dichtbij de mens en zijn mede daardoor toegankelijk voor een breed publiek.
De constante hoge kwaliteit van zijn werk, in al zijn gevarieerde verschijningsvormen, gedurende al die jaren maakte het jurybesluit unaniem.
Sinds kort is in Museum Swaensteyn een tentoonstelling van het werk van Aart van den IJssel te zien. De tentoonstelling loopt nog tot eind januari.