Gemeente IJsselstein


IJsselstein feestelijk verlicht
donderdag, 16 december 2004 - 10:45 CET

De stadsgrachten en monumenten in de historische binnenstad zijn onder het motto 'IJsselstein Verlicht' feëriek verlicht. Op zaterdag 18 en zondag 19 december kunt u van een verlichte bruggentocht genieten.

IJsselstein Verlicht vindt voor de tweede keer plaats en licht de markante binnenstad fraai uit. Dit vindt plaats naast het feestelijke feit dat de Gerbrandytoren - grootste kerstboom van de wereld (375 meter) - weer wordt ontstoken.

'IJsselstein Verlicht'
Van vrijdag 10 december tot in de eerste week van 2005 is de historische binnenstad feestelijk verlicht. Voor het verlichten van de bruggen is één kilometer lampjes en 1.500 meter voedingskabel nodig. Vele particulieren langs de route zorgen - geheel belangeloos - voor de elektriciteit. De bewoners van de binnenstad worden gevraagd om hun woningen feestelijk te verlichten.
IJsselstein Verlicht wordt gerealiseerd door Terberg Installatiebedrijf BV en de samenwerking van installatiebedrijven Stigho Electro BV, Schalkwijk Elektro Technisch Installatiebureau en Technisch Bureau Koppes BV. Ook wordt medewerking verleend door de gemeente, VVV en de stichting Yselvaert (vaartochten).

Geschiedenis
Het is meer dan vijftig jaar geleden dat in IJsselstein een Lichtweek werd gehouden.
Eeuwenlang werd de IJsselsteinse Haven (Havenstraat) gebruikt als open riool. Doordat er praktisch geen overstroming in de Haven was, verspreidde het grachtje vaak een ondragelijke stank, dat tot in de omliggende huizen doordrong. Geregeld gingen er stemmen op voor demping van de Haven. In 1953 besloot het college van burgemeester en wethouders de Haven te saneren en werd een nieuw rioolstelsel aangelegd. De vreugde onder de bevolking was zo groot dat spontaan een feest- en lichtweek werd georganiseerd. Niet alleen de Haven, maar vrijwel de gehele stad baadde gedurende een week in het licht; een bijzonder schouwspel!

Yselvaert: verlichte bruggentocht
Kaartverkoop
Tijdens IJsselstein Verlicht zullen de boten van Yselvaert varen. De verlichte bruggen hebben ieder een eigen thema; de monumenten langs de route zijn verlicht en met de verlichte Gerbrandytoren zal dit een zeer romantische ervaring zijn. Hiervoor kunnen kaarten worden gekocht VVV IJsselstein: 3,- volwassenen en 2,- kinderen. Het vertrekpunt is vanaf de Overtoom (tegenover de Basiliek).
Ook is er een wandelroute verkrijgbaar bij het VVV langs de lichtjes door de fraaie binnenstad van IJsselstein. Kaartjes zijn te reserveren en af te halen bij VVV IJsselstein, Benschopperstraat 41 A.

Data
zaterdag 18 december: 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 uur zondag 19 december: 15.00, 16.00, 17.00, 18.00 19.00 uur