Gemeente Amsterdam

All about Evil
vanaf 18 december 2004
14 december 2004 - Ingrid Breed
Het Tropenmuseum presenteert van 18 december aanstaande tot 12 september 2005 een grootse belevenistentoonstelling over de eeuwige worsteling van de mens met het Kwaad. Een strijd van alle tijden en landen, culturen en religies. Het verhaal wordt verteld in een spectaculaire setting vol duivels en demonen, verleidelijke vrouwen en bijzondere voorwerpen van over de hele wereld. Hoofdrollen in dit epos zijn weggelegd voor onder anderen Adam en Eva, Satan en Legba, Cruella en Rangda, Kali en Darth Vader.

hetkwaad

In een tot onderwereld omgebouwde Lichthal laat de tentoonstelling zien hoe mensen van alle tijden en landen, culturen en religies omgaan met het Kwaad. De expositie omvat bijna 500 objecten, daterend van 2500 voor Christus tot de dag van vandaag. Het gekozen thema geeft het Tropenmuseum de mogelijkheid om de eigen collectie op ongebruikelijke en eigenzinnige wijze aan het publiek te presenteren. Daarnaast worden vele bruiklenen getoond, variërend van 17e-eeuwse Italiaanse meesters tot de surrealistische kunst van H.R. Giger en kwaadaardige televisiefiguren uit het TV Toys Museum.

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's. Het eerste deel `de oorsprong van het kwaad' toont hoe de mens altijd de behoefte heeft gehad om de aanwezigheid van het Kwaad te verklaren. Hij bedacht machtige epische verhalen over de strijd tussen goden en demonen, maar zocht de oorzaak soms ook in zichzelf, zoals in het Boeddhisme. De tweede sectie `het gezicht van het kwaad' gaat over de wijze waarop de mens het Kwaad gezichten en gestalten geeft, gezichten waarin de mens de angsten en de bedreigingen van zijn tijd projecteert. Een bonte stoet van heksen, duivels en demonen passeert hier de revue. De onderwereld komt hier ook aan bod: een bron van inspiratie voor Balinese houtsnijders en computergame-ontwerpers. De omgang met het Kwaad is het thema van de derde sectie. Doorgaans probeert de mens het Kwaad ver van zich te houden met behulp van amulet, gebed, bezweringsritueel of dans. Tegelijkertijd hebben elementen van het Kwaad ook een verleidende, flirterige kant die vaak in populaire westerse cultuur gebruikt wordt. Deze knipoog naar het Kwaad vinden we bijvoorbeeld in de rock `n roll en de gothic-scene.

Multimediaal

Ook Tropentheater, KIT Publishers en de AVRO nemen deel aan het Kwaad. In samenwerking met het Tropentheater is een speciale Kwaad-programmering ontwikkeld die aansluit op de expositie. Met film, muziek, lezingen en evenementen voor alle leeftijden worden de thema's uit de tentoonstelling extra luister bijgezet.
Bij KIT Publishers verschijnt in december de rijk geïllustreerde publicatie Het Kwaad - All about Evil. Het boek is verkrijgbaar in het Tropenmuseum en bij de erkende boekhandel.
De AVRO is mediapartner van de tentoonstelling en zal tijdens de looptijd uitgebreid aandacht besteden aan de expositie in televisie- en radio-uitzendingen.
De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij een bijdrage van de Mondriaan Stichting.

`Het Kwaad - All about Evil' van 18 december 2004 tot 12 september 2005 in de Lichthal van het Tropenmuseum.

© Gemeente Amsterdam