Time : 10:59:21 AM
Date : Saturday, December 18, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Drie bijkomende loten Pregestimil uit de handel genomen in Frankrijk. Drie bijkomende loten Pregestimil, dit is melkpoeder van de firma Mead Johnson Nutritionals, werden in Frankrijk uit de handel genomen nadat twee zuigelingen overleden ten gevolge van een zeldzame bacterie, de Enterobacter sakazakii.

Infecties met Enterobacter sakazakii zijn zeldzaam en komen voornamelijk voor bij verzwakte zuigelingen of prematuren, meestal volgend op de inname van besmet melkpoeder.

De bijkomende loten zijn: No S401026, S402632 et S403458 .

Eerder waren in Frankrijk reeds de loten No S401719, S401420 et S402077 uit de handel genomen.

Volgens de eerste aanwijzingen lijkt het er op dat ook deze bijkomende loten niet verkocht werden op de Belgische markt (verkoop enkel in de apotheken) maar het is niet uitgesloten dat Belgische consumenten tot deze loten behorende dozen aankochten in Frankrijk. Indien dit het geval is raadt het Voedselagentschap af deze te gebruiken. Belgische apothekers, ziekhuizen en anderen die toch dozen Pregestimil van deze loten in voorraad zouden hebben worden verzocht deze niet in de handel te brengen of te gebruiken .

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid alsook het Wetenschappelijk Comité van het Belgische Voedselagentschap formuleerden recent adviezen betreffende het risico verbonden aan de aanwezigheid van deze bacterie.

Enterobacter sakazakii kan zich in het samengestelde product ontwikkelen indien deze gedurende voldoende lange tijd bewaard wordt bij een temperatuur boven 5 ºC. De bacterie vermenigvuldigt zich snel bij kamertemperatuur. Het respecteren van goede hygiënepraktijken bij het samenstellen van het product, de bewaring en de toediening ervan is essentieel voor het voorkomen van een nieuwe besmetting en/of de vermenigvuldiging van de schadelijke kiemen in het samengestelde product.
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR