Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Klimaatconferentie legt basis voor toekomst

De klimaatconferentie in Buenos Aires (COP10) heeft een belangrijke basis gelegd voor het klimaatbeleid na 2012. De voorzitter van de Europese milieuministers, staatssecretaris Van Geel vindt het . een stap vooruit., dat er nu voor het eerst een discussie is gevoerd over het klimaatbeleid na 2012 en dat er afspraken zijn gemaakt om de gesprekken voort te zetten.

Klimaatbeleid na 2012
In 2005 komt er een door de VN georganiseerd seminar over het toekomstig klimaatbeleid . Tevens zullen dan de onderhandelingen moeten starten over hoe het klimaatbeleid er na 2012, als het Kyoto protocol afloopt, uit moet zien. Van Geel:. we hebben stevig onderhandeld. Het is minder dan gehoopt, maar een stap vooruit. It takes two to tango in dit proces. Ik ben blij dat we nu allemaal op de dansvloer staan..

Volgens Van Geel is het van groot belang om de discussie over het toekomstig klimaatbeleid zo snel mogelijk te starten. .Het Kyoto protocol is nog maar het begin, er zijn verdergaande maatregelen nodig om de oorzaken en de ernstige gevolgen van klimaatverandering aan te pakken., aldus de staatssecretaris.

Andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, zullen hun bijdrage moeten leveren. Ook de snel groeiende ontwikkelingslanden, zoals India en China, moeten bij het proces worden betrokken. Ook zij zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen.. Daarvoor is het van belang om de klimaatdiscussie te verbreden naar energievoorziening en luchtverontreiniging en deze ontwikkelingslanden te helpen de energievoorziening duurzamer te maken., aldus van Geel.

Richtinggevend voor het lange termijn klimaatbeleid van de Europese Unie is dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen ten opzichte van het preindustriele niveau. Anders wordt onherstelbare schade toegebracht aan de natuur.

Van Geel vindt dat rijke landen het goede voorbeeld moeten geven en verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarom staat op de milieuraad van 20 december het toekomstig klimaatbeleid weer op de agenda. Half januari presenteert de Europese Commissie een kosten en baten studie over het toekomstig klimaatbeleid. Op de Europese Voorjaarsraad in maart spreken de regeringsleiders over het klimaatbeleid na 2012.

Steun aan ontwikkelingslanden
Ook zijn er in Buenos Aires afspraken gemaakt over de steun aan ontwikkelingslanden. De Europese Unie heeft deze afspraken gesteund, in het bijzonder voor de minst ontwikkelde landen. Van Geel:.Juist de arme landen hebben steun nodig om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Klimaatovereenkomsten
Op de conferentie heeft staatssecretaris Van Geel samenwerkingsovereenkomsten getekend met Brazilie, Argentinie en Ecuador om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. In totaal gaat het om een emissie reductie van 25 miljoen ton CO2. De overeenkomsten zijn afgesloten in het kader van het zogenaamde Clean Development Mechanisme. Dat betekent dat Nederland de uitgespaarde tonnen CO2 mag gebruiken om (deels) de Kyoto doelstelling te realiseren.

De klimaatconferentie was van 6-17 december en werd voorgezeten door de Argentijns minister van milieu en gezondheid, Dr. Garcia. Op de conferentie waren 100 landen vertegenwoordigd.

Het Kyoto protocol treedt op 16 februari in werking en is geratificeerd door 128 landen, waaronder ook alle lidstaten van de Europese Unie.

Voor informatie: Persvoorlichting Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijk Ordening en Milieubeheer, Babette Graeber, tel.06-53660361

18 dec 04 14:22