Vereniging Milieudefensie

Druivenboycotactie bij filialen Super de Boer verloopt succesvol Milieudefensie kondigt verdere stappen aan

Amsterdam, 18 december 2004 --- De boycotactie die Milieudefensie vandaag bij 25 filialen van Super de Boer heeft gehouden is succesvol verlopen. Milieudefensie riep het winkelend publiek op de druiven van Super de Boer vandaag te laten liggen. Recente metingen door onderzoeksbureau TNO toonden aan dat Super de Boer druiven verkocht waar teveel gifresten op zaten. Als gezond alternatief kregen de klanten bij een filiaal in Arnhem 100% gifvrije druiven aangeboden. De milieuorganisatie gaat door met de metingen in supermarkten en zal, indien wederom normoverschrijdingen worden aangetroffen, gerechtelijke stappen ondernemen.

Een dag eerder probeerde Laurus/Super de Boer Milieudefensie nog middels een kort geding ervan te weerhouden de boycotacties door te zetten. De rechter gaf Milieudefensie echter gelijk, waardoor de geplande acties bij de 25 filialen van Super de Boer gewoon plaats konden vinden. Vera Dalm, directeur van Milieudefensie kijkt tevreden terug op de boycotactie; 'We hebben een krachtig signaal af kunnen geven. Veel mensen hadden waardering voor onze actie en gaven gehoor aan onze oproep geen druiven te kopen. Zij willen de producten gewoon kunnen vertrouwen.' In veel filialen van Super de Boer hingen vandaag pamfletten waarop stond dat Milieudefensie de consument zou misleiden. 'Een beetje raar', vindt Dalm. 'De rechter constateerde gister nog dat er wel degelijk wetsovertredingen waren geconstateerd'.

Milieudefensie voelt zich gesterkt door de uitspraak van de rechtbank en blijft de druk op supermarkten opvoeren. Want de uitslag van dit geding betekent niet dat de druiven die nu in het schap liggen wél voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Nieuwe onafhankelijke metingen zullen daarom volgend jaar worden uitgevoerd bij álle grote supermarkten. Indien er opnieuw wetsovertredingen worden geconstateerd zal dit keer Milieudefensie de gang naar de rechter maken.



Vereniging Milieudefensie