CDA

20-12-04

Verslag ledendebat "De toekomst van ons zorgstelsel"

Op dinsdag 30 november jl. vond in een volle congreszaal van De Eenhoorn in Amersfoort alweer het negende ledendebat plaats. Onderwerp was dit keer: De toekomst van ons zorgstelsel.

Clemence Ross, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schetste de contouren van de noodzakelijk maatregelen om de zorg ook in de toekomst veilig te stellen en gaf een toelichting op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de aangepaste AWBZ. Gemeenten krijgen een grotere rol om, in samenspraak met bijvoorbeeld ouderen- en patiëntenorganisaties, invulling te geven aan het welzijnsbeleid. Het systeem moet er zijn voor de mensen, niet andersom. Minder bureaucratie en meer idealen, luidt haar parool.

Tweede Kamerlid Siem Buijs benadrukte dat we niet te somber moeten zijn over de zorg. Veel gaat goed, maar het kan nog beter. Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel dat er nu, na tal van jaren, echt aan gaat komen, beperkt de doorgeschoten bureaucratie en maakt initiatieven in het veld echt mogelijk. Hij vatte zijn betoog samen met: Eerst de patienten, dan de centen. Invoering van het nieuwe zorgstelsel kan dan ook niet los gezien worden van de invoering van de zorgtoeslag.

Eerste Kamerlid Jos Werner plaatste grote vraagtekens bij de marktwerking in de zorg. Er dient ruimte te zijn voor eigen verantwoordelijkheid, om zelf vorm te kunnen geven aan onderlinge solidariteit en voor prikkels om efficiënt te werken in de zorg, maar volledige marktwerking is niet mogelijk.

In de discussie werd allereerst ruimte geboden aan de onlangs, op initiatief van Siem Buijs, in het leven geroepen fractiebegeleidingscommissie van verpleegkundigen en verzorgenden. In deze commissie zitten mensen die direct werkzaam zijn in het veld en vanuit die ervaringen de Kamerleden kunnen voeden. Belangstellenden die werkzaam zijn in de zorg worden van harte uitgenodigd zich aan te melden. In de discussie werd verder specifiek aandacht gevraagd voor mogelijkheden om te voorkomen dat mensen in een isolement komen, het recht op een vrije artsenkeuze, een beter gebruik van de persoonsgebonden budgetten en een waardige plaats voor de rol van geestelijke verzorgers in verzorg- en verpleeginstellingen.

Het hele verslag van het ledendebat kunt u hierboven downloaden.


Zie het origineel