Gemeente Amsterdam

Geweld tegen ambtenaren
17 december 2004 - Djoe Lan Tan
Politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Amsterdam gaan intensief samenwerken om geweld tegen gemeentelijk personeel aan te pakken. Op maandag 20 december wordt tijdens een vergadering van de driehoek door deze drie partijen een convenant ondertekend waarin de aanpak is vastgelegd.

Agressie en geweld tegen gemeenteambtenaren die werken voor de publieke zaak mag niet getolereerd worden. Dit moet voor iedereen duidelijk zijn. De gemeente heeft immers een belangrijke dienstverlenende, handhavende en toezichthoudende functie. Ambtenaren van de gemeente Amsterdam worden vaak geconfronteerd met vormen van agressie en geweld door burgers. Zo is het afgelopen jaar 48% van de ambtenaren in aanraking gekomen met verbaal geweld en 7% met serieuze bedreigingen.

Tweeënveertig procent van de ambtenaren voelt zich daadwerkelijk wel eens onveilig op de werkplek. Dit blijkt uit het onderzoek van Bureau Driessen "Agressie en Geweld tegen ambtenaren van de gemeente Amsterdam", dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is uitgevoerd. Driessen heeft onderzoek gedaan naar de aard en omvang van agressie en geweld tegen ambtenaren.

Gezamenlijke aanpak met de driehoek

Concluderend kan worden gesteld dat de hoeveelheid geweld tegen gemeenteambtenaren fors is, hoewel niet hoger in vergelijking tot andere beroepsgroepen. Dit neemt niet weg dat ieder jaar veel ambtenaren zich onveilig voelen en met fysiek geweld worden geconfronteerd.

Verantwoordelijk burgemeester Cohen vindt het aantal incidenten veel te hoog en heeft daarom het initiatief genomen tot een gezamenlijke aanpak met de driehoek. "Ambtenaren moeten kunnen werken in een omgeving waar agressie en geweld weinig kans krijgen. Bovendien komt dat de motivatie en dus ook de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger ten goede", aldus Cohen.

Op basis van de conclusies heeft Driessen een aantal aanbevelingen gedaan:

* Voer een zichtbaar en herkenbaar beleid met heldere uitgangspunten. Zichtbaarheid is van bijzonder belang, omdat een duidelijk en herkenbaar beleid burgers die neigen naar agressief gedrag zal afschrikken;

* Pak iedere vorm van geweld aan. Zowel fysiek als verbaal geweld is onacceptabel;

* Draag uit dat agressie niet loont.

Pilot

In het convenant worden deze aanbevelingen overgenomen. Verder wordt voorgesteld om 3 tot 5 diensten en/of stadsdelen te selecteren als pilot. Het doel van de pilot is dat, op maat, sluitende afspraken worden gemaakt met gemeente (preventie, trainingen, registratie, nazorg), politie (assistentie en aangifte) en Openbaar Ministerie (vervolging). Met als resultaat een daling van agressie- en geweldsincidenten. De ervaring die wordt opgedaan bij deze pilots kunnen gemeentebreed gebruikt worden.

In januari 2005 bespreekt de raadscommissie de aanpak "Agressie en Geweld tegen ambtenaren van de gemeente Amsterdam".

© Gemeente Amsterdam