STICHTING SCHRIJVEN

20-12: Verhalenproject doorslaand succes: 1000 verhalen binnen

Ware verhalen van Schrijven, Trouw en KRO is een overdonderend succes. Binnen zes weken na de start is het duizendste verhaal binnen.

Ware verhalen - Echt gebeurd? Schrijf het op!, voorziet in een enorme behoefte. Dat blijkt niet alleen uit het aantal inzendingen dat binnenstroomt sinds 11 november. Ook de bijgevoegde brieven en e-mails verwoorden dat het opschrijven deze verhalen belangrijk is geweest voor de schrijvers. Het vastleggen van een waar gebeurde geschiedenis én het proces van het schrijven zelf raakt mensen.

Stichting Schrijven, organisator van het project en oprichter van Club Schrijven, spreekt van een succes omdat mensen die gewoonlijk niet veel schrijven door dit project in actie zijn gekomen. 'Er zijn veel verhalen van ouderen, familieverhalen en verhalen uit de oorlog, waarvan het voor de schrijver van belang is dat ze niet verloren gaan. Ook is er een categorie die bijna 'therapeutisch schrijven' kan heten en waarin door het schrijven een gebeurtenis wordt verwerkt.'
'Het plezier in het schrijven en het ervaren van de 'kick' van het schrijfproces staan voorop. Dit is de voornaamste drijfveer om te schrijven, nog vóór de wens om gelezen te worden. De kans op publicatie is wel een extra stimulans om het verhaal in te zenden en niet alleen voor de intimi te bewaren.'

Ware verhalen maakt opnieuw duidelijk hoeveel mensen in Nederland en Vlaanderen met schrijven bezig zijn. In Ware verhalen - Echt gebeurd? Schrijf het op! kunnen zij ook merken dat ze niet de enige zijn. Om elkaar te vinden heeft Schrijven de thuisbasis Club Schrijven opgericht. Deze ontmoetingsplaats voor schrijvers van elk niveau is te vinden op www.clubschrijven.nl.
Het kenniscentrum over creatief schrijven stimuleert daarnaast schrijfactiviteiten in heel Nederland en Vlaanderen.

Hoe werkt Ware verhalen?
Deelnemers zenden een waargebeurd verhaal in en maken kans op publicatie voor een groot publiek. De redactie van Schrijven selecteert de beste verhalen. Elke week wordt er één verhaal besproken en voorgelezen in DolceVita (donderdagochtend) en één gepubliceerd in Trouw (vrijdag). Andere komen in Club Schrijven Magazine (voorheen tijdschrift Schrijven), dat eens in de twee maanden verschijnt. Alle gekozen verhalen verschijnen op de website www.wareverhalen.nl.

Een half jaar Ware verhalen - en een boek!
Het project loopt van herfst 2004 tot voorjaar 2005 (inzending is in de hele periode mogelijk) en eindigt in een boek. Selectie en redactie staan onder leiding van schrijver en schrijfdocent Ton Rozeman.

+ Alle praktische en achtergrondinformatie vindt u op www.wareverhalen.nl.

+ + + websites:
www.wareverhalen.nl
www.schrijven.org
www.trouw.nl
www.kro.nl/dolcevita/home.asp


---

Opmerking voor de redactie,