Gemeente Den Haag

december 2004
Accent integratiebeleid meer op ontmoeting en dialoog (21 december)

De gemeente Den Haag wil in haar integratiebeleid sterker dan voorheen het accent leggen op ontmoeting, dialoog en gedeeld burgerschap. Het intensieve contact tussen burgers van verschillende culturele achtergronden zullen in het bijzonder op straat-, buurt- en wijkniveau hun beslag krijgen. Het College van burgemeester en wethouders stelt dit voor op initiatief van wethouder Pierre Heijnen in het kader van het actieplan voor 2005 van het programma Interculturalisatie en Diversiteit.

Het programma is aanvullend op het reguliere gemeentelijke beleid vanuit de diverse sectoren, zoals het beleid gericht op inburgering, werk en onderwijs, als beleid dat specifiek op stadsdeelniveau - vaak in samenwerking met zelforganisaties - wordt ingezet. De uitvoering van het beleid is verwoord in het actieplan. Het actieplan volgt de activiteiten die zijn aangegeven in het initiatiefvoorstelvoorstel 'Zo wij iets zijn, zijn wij Hagenaar'. In het actieplan is een extra ambitie neergezet, naast de al bestaande inspanningen ter versterking van de integratie van alle Hagenaars. Bij de uitwerking van de actiepunten is aansluiting gezocht bij de meest urgente vraagstukken in de stad en de stadsdelen.

Tot de actiepunten van het actieplan 2005 behoren een sluitende aanpak van jeugdwerkloosheid en het aanbieden van stageplaatsen voor leerlingen uit het VMBO. Het gaat hierbij om het voorkomen van en tijdig signaleren van voortijdige schoolverlaters, het werven van arbeids- en stageplaatsen bij de overheid en het midden- en kleinbedrijf, één jongerenloket voor hen die op zoek zijn naar werk en de uitbreiding van de sluitende aanpak naar de leeftijdsgroep tot en met 25 jaar.

Om de emancipatie van Haagse allochtone vrouwen te bevorderen komt er een Haagse variant van de commissie PaVEM (Participatie van vrouwen uit Etnische Minderheden).
Het leren van de Nederlandse taal door nieuwe Hagenaars blijft prioriteit, onder meer door het aanbieden van de succesvolle taalstages. En er komen inburgerkoppels en mentoren, zodat nieuwe Hagenaars in contact komen met andere Hagenaars en wegwijs gemaakt worden in de Haagse samenleving en de Nederlandse cultuur. Begin 2005 wordt gestart met een coachingstraject voor 240 inburgeraars (nieuw- en oudkomers). Er komen verschillende varianten van deze mentor- en coachprojecten, door diverse organisaties opgezet.

Het College van burgemeester en wethouders wil over enkele maanden ook een vervolg van de actie 'Haagse burgers ontmoeten elkaar'. De gemeente Den Haag organiseerde 24 november op dertig plaatsen in de stad gesprekken, waar burgers vragen konden stellen en met elkaar de dialoog konden aangaan. Ongeveer 1.450 mensen hebben hieraan deelgenomen.

Er komt een jaarlijkse 'Dag van de Haagse integratie'. Op een eendaags symposium zullen lokale bestuurders, professionals uit de praktijk en wetenschappers de stand van zaken van het Haagse integratiebeleid bespreken. De resultaten ervan worden gebruik voor een nadere uitwerking van het integratiebeleid.

Radicalisering en polarisatie van standpunten wordt de afgelopen tijd ook in Den Haag meer zichtbaar. Dit doet zich vooral voor onder groepen jongeren en jongvolwassenen. Dit vraagt extra aandacht. Voor de aanpak wordt aansluiting gezocht bij onder meer het schoolveiligheidsbeleid, projecten op scholen zoals van Centrum 16/22 en het jongerenwerk.

Er is voor het programma in 2005 een budget van ruim 2,8 miljoen euro beschikbaar.