Gemeente Den Haag

december 2004
Prinsegracht wordt groene entree voor Haagse Binnenstad (21 december)

De Prinsegracht en de Lijnbaan worden in de komende anderhalf jaar opnieuw ingericht volgens de uitgangspunten van De Kern Gezond. Beide straten moeten een fraaiere entree voor de Haagse binnenstad gaan vormen. Wethouder Bruno Bruins (Binnenstad): "Naast de voorzieningen voor Randstadrail en één rijstrook in beide richtingen, komen er bredere trottoirs, vrijliggende fietspaden en vier rijen bomen. Het plan voor de herinrichting is in nauw overleg met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden tot stand gekomen. De werkzaamheden beginnen in januari 2005 en zijn medio 2006 gereed."

Nieuwe inrichting
Op de Prinsegracht is veel doorgaand verkeer aanwezig. In de toekomst wordt dit doorgaande verkeer beter opgevangen door vergroting van de capaciteit van de Centrumring. Om de Prinsegracht de passende uitstraling te geven van een binnenstadsentree, wordt deze opnieuw ingericht. In het midden van de Prinsegracht ligt de ingang naar het Souterrain en komt het vrijliggende tramspoor voor de RandstadRail lijnen 3 en 6. Aan weerszijden van de trambaan komen de rijbaan, een parkeerstrook met bomen, een vrijliggend fietspad en het trottoir. Tussen de rijbaan en de trambaan komt een groenstrook met bomen.

Bomen
De huidige beplanting langs de Prinsegracht wordt vernieuwd. De bestaande 35 iepen zijn slecht van kwaliteit. Hiervoor in de plaats komen 120 nieuwe linden, in vier rijen. De twee platanen op de hoek Lijnbaan-Prinsegracht blijven behouden. Ook de bomen op de Lijnbaan, aan de kant van de huizen, worden vervangen. Door deze nieuwe bomen verder van de gevel te plaatsen, kunnen de bomen beter groeien.

Verkeer en parkeren
De Prinsegracht wordt tussen de Lijnbaan en Brouwersgracht versmald naar één rijstrook in beide richtingen. Hierdoor is het mogelijk om bredere trottoirs en vrijliggende fietspaden aan te leggen. De huidige tramhalten ter hoogte van de Brouwersgracht en de Lijnbaan blijven bestaan, maar worden geschikt gemaakt voor Randstadrail. Op de Prinsegracht blijft het mogelijk om te parkeren aan de kant van de bebouwing. Er verdwijnen tien parkeerplaatsen voor de aanleg van bushalten en het plaatsen van bomen. Aan de Prinsegracht komen drie extra laad- en losplaatsen voor de bevoorrading van de bedrijven en winkels.

Uitvoering
De herinrichting van de Prinsegracht en Lijnbaan start in januari 2005. De eerste fase bestaat uit het gedeelte Lijnbaan, vanaf de ingang van het ziekenhuis MCH Westeinde en de Prinsegracht tussen de Lijnbaan en de Brouwersgracht. Er wordt gestart met het aanpassen van de trambaan voor Randstadrail.
De tweede fase van de werkzaamheden bestaat uit het gedeelte van de Prinsegracht tussen de Brouwersgracht en de Jan Hendrikstraat. Uitvoering van deze tweede fase sluit aan op de eerste fase en begint naar verwachting eind 2005. Alle werkzaamheden zullen medio 2006 worden afgerond.