Gemeente Den Haag

december 2004
150 extra parkeerplaatsen in Ypenburgse wijk Morgenweide (21 december)

Het college van B&W heeft een besluit genomen over de aanpak van de parkeerproblematiek in de wijk Morgenweide in Buitenplaats Ypenburg. Morgenweide bestaat uit de deelplannen 5 (Vogelweide), 6 (de BinnenSingel) en 7 (Morgenweide). In totaal komen er circa 150 extra parkeerplaatsen bij langs de Nootdorpse Landingslaan. De voorgestelde uitbreiding van circa 200 parkeerplaatsen langs de Weidevogellaan wordt niet uitgevoerd. Voor deelplan 7 worden alternatieve locaties uitgewerkt. Dit mede op basis van de uitkomst van een raadpleging waarbij de bewoners aan de gemeente hun voorkeur konden aangeven.

Uit tellingen in de deelplannen 5, 6 en 7 blijkt een tekort aan parkeerplaatsen. Daarop is een voorstel uitgewerkt voor de aanleg van extra parkeerplaatsen langs de Nootdorpse Landingslaan en de Weidevogellaan. Deze aanpak is vervolgens aan de bewoners voorgelegd in een "Parkeerkrant". De uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen langs de Nootdorpse Landingslaan is in de Parkeerkrant niet als keuze aan de bewoners voorgelegd maar is als een maatregel gepresenteerd die in ieder geval wordt uitgevoerd. Voor de voorgestelde maatregelen op de Weidevogellaan bestaat onvoldoende draagvlak. Volgens een deel van de bewoners bestaat er geen parkeerprobleem in dat deel van de wijk. Ook is men bang voor aantasting van het openbare groen en afname van de verkeersveiligheid (spelende en overstekende kinderen).

Voorlopig wordt het effect van de nieuwe plaatsen langs de Nootdorpse Landingslaan in deelplan 5 en 6 afgewacht. Voor het deel van de Weidevogellaan in deelplan 7 bevestigen de reacties het beeld dat daar een grotere parkeerdruk bestaat dan in deelplan 5 en 6. Naar verwachting hebben de extra parkeerplaatsen aan de Nootdorpse Landingslaan daar onvoldoende effect. Het college heeft dan ook besloten om alternatieven te laten onderzoeken voor de extra parkeerplaatsen in de Weidevogellaan in deelplan 7. Voor de alternatieven zal als uitgangspunt gelden dat de aantasting van het groen en van de speelruimte beperkt moet blijven.

De bewoners van de wijk Morgenweide ontvangen binnenkort een brief over dit besluit. Voor de realisatie van de extra parkeerplaatsen langs de Nootdorpse Landingslaan is het nodig om éénrichtingsverkeer in te stellen. De aanleg van de extra parkeerplaatsen zal naar verwachting medio 2005 plaatsvinden.