Uitvoering moties Defensiebegroting

20-12-2004 15:29:00

De bewindslieden Kamp en Van der Knaap zullen negen van de tien moties die tijdens de begrotingsbehandeling van Defensie zijn aangenomen, uitvoeren. Dat hebben zij maandag 20 december in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Het gaat onder andere om een onderzoek naar de bouw van speciale patrouillevaartuigen voor de kustwateren en het voorleggen van berekeningen uit de zogeheten studie Grote Oppervlakte-Schepen (GOS) waarin de eventuele nieuwbouw van korvetten onderzocht is. Ook zijn de bewindslieden bereid een onderzoek in te stellen naar het postuum onderscheiden van de Poolse generaal Sosabowski voor zijn bijdrage tijdens de Tweede Wereldoorlog. De minister en de staatssecretaris hadden een aantal moties in eerste instantie ontraden.

Een motie die de minister vraagt alle toekomstige NH-90 helikopters op het marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder te stationeren, zullen zij echter niet uitvoeren. De gevolgen van deze ingreep zijn te groot. De aangekondigde personele besparing kan dan niet worden gehaald, wat zo'n twee miljoen euro per jaar kost. Daarnaast komen de groeimogelijkheden van het burgerdeel van het vliegkamp in de knel als de NH-90's op deze basis worden ondergebracht.