Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Socialeverzekeringswetten worden eenvoudiger

Nr 2004/270
21 december 2004

Eerste Kamer stemt in met vereenvoudiging van een aantal socialeverzekeringswetten

De Eerste Kamer is akkoord met de vereenvoudiging van een aantal socialeverzekeringswetten zoals de Werkloosheidswet, Algemene kinderbijslagwet en Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten. Voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) betekent dit een vereenvoudiging van de uitvoering. De vereenvoudiging leidt tevens tot een bezuiniging op het reïntegratiebudget. De maatregelen leveren een structurele besparing van 48 miljoen euro op.

Arbeidsgehandicapte werklozen worden voortaan hetzelfde behandeld als andere werklozen als zij scholing volgen die noodzakelijk is om weer aan het werk te komen. De WW-uitkering wordt niet langer verlengd wanneer de scholing langer duurt dan de periode waarvoor de uitkering was toegekend. Dit geldt echter niet voor WAO'ers die als gevolg van de herbeoordelingsoperatie vanaf 1 oktober 2004 geheel of gedeeltelijk in de WW komen. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat hij voor deze groep de verlenging van de WW-uitkering bij scholing wil behouden.

Werklozen kunnen voortaan drie maanden met behoud van uitkering op proef gaan werken bij een werkgever. Dit werken op proef was tot nu toe bij wijze van experiment mogelijk, maar wordt nu opgenomen in de Werkloosheidswet. Uit een evaluatie van de experimenten is gebleken dat het werken op proef een goede manier is voor werklozen om weer een baan te vinden. Het onderscheid tussen arbeidsgehandicapte werklozen en andere werklozen vervalt bij deze zogenaamde proefplaatsingen. Arbeidsgehandicapte werklozen krijgen tot nu toe tijdens een proefplaatsing een uitkering uit het Reïntegratiefonds. Deze regeling in de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten vervalt. Voortaan mogen alle werklozen drie maanden op proef met behoud van uitkering gaan werken.

Werknemers en uitkeringsgerechtigden krijgen met ingang van volgend jaar geen statusoverzicht van het UWV meer. Dit overzicht vermeldt het arbeidsverleden in de afgelopen vijf jaar van de verzekerden en uitkeringsgerechtigden die in de administratie van het UWV zijn opgenomen. Vanaf 2006 zullen de verzekerden een verzekeringsbericht krijgen van het UWV. Dit wordt een uitgebreider overzicht met onder meer gegevens over het verzekerde loon en de verzekeringsplicht voor de verschillende werknemersverzekeringen
De nieuwe wet treedt op 1 januari 2005 in werking.

21 dec 04 17:37