Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergaderingen van 21 december 2004

Op 21 december 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Beletteren gemeentehuis
Recent is het Integraal Veiligheidsbeleid (IVB) door de raad goedgekeurd. In alle veiligheidscommunicatie wordt het IVB-logo gebruikt. Om de herkenbaarheid van het logo te vergroten besloot het college om het gemeentehuis op twee plaatsen te bestickeren met het logo.

Mandaat ID-subsidie hoofd afdeling Sociale Zaken

Het college heeft besloten het hoofd van de afdeling Sociale Zaken met terugwerkende kracht mandaat te geven voor het verlenen van subsidies met betrekking tot ID-banen van 1 januari 2004 tot 1 januari 2005.

Beleidsnota Actief beheer van bodem en bouwstoffen in de regio Rijnmond
Na de aanpassing van de conceptnota op de reactie van de provincie, het hoogheemraadschap en de gemeenten Schiedam en Bergschenhoek stelde het college de nota Actief beheer van de bodem in de regio Rijnmond vast. In de nota staat op welke wijze gemeenten met het bouwstoffenbeleid omspringen. De inhoud van de nota wordt gepubliceerd en ligt ter inzage op het gemeentehuis. (Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte.)

Vrijstelling Winkeltijdenwet Hoofdweggebied
Het college verleent de Woonboulevard Capelle in 2005 ontheffing voor de volgende zon- en feestdagen: 02.01, 06.02, 06/28.03, 03.04, 05/16.05, 04.09, 02.10, 06.11 04/26.12. Over de overige aangevraagde zondagen valt een beslissing als er meer bekendheid is over de te geven evenementen. Vrijstelling wordt verleend voor feestdagen van 12.00 uur tot 18.00 uur en voor de zondagen van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Proeftuinen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) In het kader van de voorbereiding op de WMO wil het ministerie van VWS in diverse gemeenten starten met het inrichten van zogenaamde proeftuinen. Voor Capelle aan de IJssel kan het thema wonen en zorg, uitgewerkt in de ontwikkeling van het masterplan Woonzorginfrastructuur, worden ingezet. Het college gaat hiermee akkoord en schreef zich in.
(Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.)

Verkeersjuridische status Ontmoetingspad
Bij de bewoners en gemeente waren onduidelijkheden over het beoogde gebruik van de Solislaan. Het college heeft kennis genomen van het rapport van Verkeer en Vorm/SOAB over de Solislaan. Op basis van het rapport sprak het college het voornemen uit om de Solislaan aan te wijzen als woonerf. Het voornemen zal eerst besproken worden met WOP Fascinatio.
(Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Stedelijke Ontwikkeling.)

Artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening

Het college heeft kennis genomen van de notitie over het artikel 19 lid 2 WRO-beleid. Dit omdat de provincie het beleid heeft veranderd. In de notitie worden de situaties besproken voor welke soort projecten er wel en voor welke er geen vrijstellingsprocedure kan worden gestart. Het college besloot de voorgestelde werkwijze te volgen.
(Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling.)

Afbouw gemeentelijke subsidie schoolbegeleiding en beëindiging raamovereenkomst CED
Met ingang van 1 januari 2005 wordt de vraagfinanciering schoolbegeleiding ingevoerd. Dit betekent dat gemeenten geen instandhoudingsverplichting en schoolbesturen geen bestedingsverplichting meer hebben bij de regionale schoolbegeleidingsdienst (CED). Het college stemde in met de afbouw van de gemeentelijke subsidie schoolbegeleiding en met het opzeggen van de raamovereenkomst bij het CED volgens het voorgestelde afbouwritme.
(Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.)

Vangnetconstructie schoolzwemmen
Op 2 november heeft het college de notitie over de vangnetconstructie schoolzwemmen vastgesteld en vrijgegeven voor discussie in de commissie Dienstverlening. Het college stemde in met de door de commissie voorgestelde aanpassingen en het afgeslankt voortzetten van de huidige vangnetconstructie. Wel wordt de door de gemeente gefinancierde lesduur gemaximeerd tot één schooljaar. Er wordt een ouderbijdrage van 50,- ingevoerd en er kan gebruik worden gemaakt van een kortingsbrief voor mensen met een minimum inkomen. Ook het belang van leren zwemmen wordt op de agendas van allochtone zelforganisaties gezet. De kosten laat het college meewegen in de Voorjaarsnota 2005.
(Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.)

Concept convenant woningbouwafspraken voor de periode 2005-2010

Het college stemde, onder voorbehoud, in met het concept convenant Woningbouwafspraken voor de periode 2005-2010 tussen de Stadsregio Rotterdam en de gemeente Capelle aan den IJssel. Het convenant heeft betrekking op de kwantitatieve taakstellingen van minimaal 1000 te bouwen woningen en het aandeel bestaande en niet-bestaande sociale woningbouw. Het voorbehoud heeft voornamelijk betrekking op het regelen van geschillen tussen de Stadsregio Rotterdam en de gemeente.
(Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling.)

Invulling lokaal maatwerk in nieuw woonruimteverdelingssysteem Per 1 januari wordt het nieuwe regionale
woonruimteverdelingssysteem van kracht. Onderdeel van het systeem is de mogelijkheid om tot maximaal 15% van de voorraad woningen toe te wijzen voor specifieke groepen als starters, of in relatie tot de leefbaarheidsituatie van een complex. Het college gaat akkoord met het voorstel van Com.wonen voor de invulling van dit lokaal maatwerk. Zo stelde Com.wonen voor om nog eens vijf woningen aan te wijzen voor het woonervaringsproject De Librije in het eerste half jaar van 2005. Daarnaast 40 woningen te labelen voor actief woningzoekende Capelse starters (zonodig opnieuw in de tweede helft van 2005). 10 Woningen te reserveren voor zeer acute urgente gevallen en 50 woningen aan te wijzen in De Hoeken in het kader van leefbaarheid.
(Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Stedelijke Ontwikkeling.)

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.