European Union

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 5 5 0 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6

press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom 16302/04 (Presse 372) 1

NL

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 21 december 2004
16302/04 (Presse 372)
P 144/04

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de presidents- en parlementsverkiezingen in Mozambique

De EU heeft nota genomen van de eerste resultaten die door de Nationale Verkiezingscommissie zijn gepubliceerd op 21 december 2004. De EU is verheugd over het, algemeen gezien, succesvolle en vreedzame verloop van de presidents- en parlementsverkiezingen van 1 en 2 december 2004, en feliciteert de bevolking van Mozambique, de civiele samenleving en de politieke partijen, omdat zij blijk hebben gegeven van hun gehechtheid aan de democratie.
De Europese Unie wenst zijne Excellentie Armando Emílio Guebuza geluk met zijn verkiezing tot president van de republiek Mozambique.

16302/04 (Presse 372) 2
NL

De EU dankt de regering van Mozambique en de Nationale Verkiezingscommissie, omdat zij plaatselijke, regionale en internationale waarnemers hebben uitgenodigd het verkiezingsproces bij te wonen. Op de verkiezingen werd toezicht gehouden door verscheidene internationale waarnemersmissies, waaronder de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie, die in haar eerste verklaring op 4 december opmerkte dat de stembusgang op vrije en transparante wijze is verlopen en het Mozambikaanse volk zijn wil tot uitdrukking heeft kunnen brengen. De EU ondervond aanvankelijk moeilijkheden bij het verkrijgen van de garantie dat de verkiezingswaarnemingsmissie van de EU volledige toegang zou hebben tot de verwerking van de stemmen, maar waardeert dat deze in de praktijk tot op zekere hoogte opgelost zijn. Toch verdient het aanbeveling deze rechten in de wetgeving te verankeren, opdat in de toekomst onduidelijkheid kan worden voorkomen.
De EU is van oordeel dat de verkiezingen in het algemeen verlopen zijn conform internationaal vastgestelde normen, zoals neergelegd in, onder meer, het VN-Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en de beginselen en richtsnoeren van de SADC voor democratische verkiezingen. In vergelijking met de verkiezingen van 1999 is er vooruitgang geboekt, al hebben zich in een aantal provincies toch incidenten voorgedaan. Er zijn onregelmatigheden gemeld en de beide grootste partijen hebben beschuldigingen van fraude en wangedrag geuit die moeten worden onderzocht en tot klaarheid gebracht overeenkomstig de wet. De EU is van mening dat bepaalde verbeteringen kunnen worden aangebracht om te voorkomen dat er in de toekomst onenigheid kan ontstaan over de verkiezingsuitslag. De EU is bereid steun te verlenen bij de verdere versterking van het democratische proces, mede op basis van de aanbevelingen van de verkiezingswaarnemingsmissie van de EU.
De EU geeft toe dat er onregelmatigheden zijn geweest, maar is van mening dat die geen invloed hebben gehad op de uitslag van de verkiezingen, en roept de oppositiepartijen daarom op de verkiezingsuitslag te aanvaarden.
De EU beschouwt de verkiezingen van 2004 in Mozambique als een nieuwe stap in de consolidatie van de democratie in Mozambique en van vrede en stabiliteit in het land, en hoopt dat zij een positieve invloed zullen hebben op het democratische klimaat in Zuidelijk Afrika. De verkiezingen vormen een basis voor verdere samenwerking tussen de Europese Unie en Mozambique.
De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.