Gemeente Heemstede


Start project natuurgebied Meermond

Riet Ondertekening intentieovereenkomst sanering
* Samenwerking met Afvalzorg

* Vervolgstappen

* Communicatie

* Heemstederveld en Haarlemmerméér Groen

Op dinsdag 21 december 2004 vond de ondertekening plaats van een intentieovereenkomst voor de sanering van Meermond (de voormalige vuilstort aan de Cruquiusweg) tussen de gemeente Heemstede en de NV Grondbankcombinatie (onderdeel van NV Afvalzorg Holding). Met deze ondertekening is de herinrichting van de voormalige vuilstort als openbaar natuurgebied een stap dichterbij gekomen. Net als het recent gepresenteerde ontwerpinrichtingsplan voor de omgeving rondom Het Oude Slot, is het plan voor de inrichting van Meermond als natuurgebied, een initiatief van het college om de groene waarden van Heemstede te versterken.

Het idee voor het omvormen van Meermond tot een openbaar natuurgebied ontstond een paar jaar geleden. Landelijk was en is er veel aandacht voor het saneren van voormalige stortplaatsen in verband met de vervuiling van de grond. Dat gold ook voor Meermond. Bovendien had de gemeente behoefte aan een locatie om vrijkomende grond (uit onder meer baggerprojecten) te verwerken. Als oplossing is toen een effectieve en kostenbesparende saneringsmaatregel gekozen, waarbij een deklaag op de bodem wordt aangebracht. De vervuilde grond wordt hierbij afgedekt met een laag grond waarop vervolgens weer plantengroei kan ontstaan. Daarmee ontstond tevens het idee om het gebied te herinrichten als openbaar natuurgebied. Door de naam Meermond voor het gebied te gebruiken, wordt een stuk historie in ere hersteld. Rond 1700 lag op de locatie van de (naast de voormalige vuilstort gelegen) huidige rioolwaterzuivering namelijk de buitenplaats Meermond.

Samenwerking met Afvalzorg
Voor het aanbrengen van een deklaag is veel grond nodig. Voor een deel wordt daarvoor grond gebruikt die de komende jaren vrijkomt bij verschillende bagger-, riool- en herinrichtingswerkzaamheden in Heemstede. Dat is echter niet genoeg voor een afdoende deklaag, vandaar dat de gemeente een samenwerking aangaat met NV Afvalzorg die gespecialiseerd is in het saneren en herinrichten van gebieden door het aanbrengen van een nieuwe deklaag. Saneringsprojecten die zij hebben uitgevoerd zijn bijvoorbeeld Schoteroog in Haarlem, Naarderbos en Spaarnwoude.

Vervolgstappen
Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst kan een aantal vervolgstappen worden gezet. Er moet onder meer een ontwerp komen voor de inrichting van het natuurgebied en er moet worden onderzocht of door de voorgestelde herinrichting de druk op de bodem niet te groot wordt. Over het mogelijke ontwerp voor de herinrichting is de gemeente in overleg met een bewonersdelegatie van de woonschepen en met natuurorganisaties. In afwachting van de resultaten van het genoemde onderzoek naar de bodem (grondmechanisch onderzoek) kan naar verwachting eind januari 2005 een conceptontwerp voor de herinrichting worden gepresenteerd. Daarop kan uiteraard iedereen zijn/haar zienswijze geven.
De Provincie Noord-Holland moet uiteindelijk het voorgestelde saneringsplan nog goedkeuren. De provincie heeft in ieder geval al aangegeven positief tegenover de plannen te staan.

Als de inspraakprocedure is afgerond en de raad vervolgens akkoord gaat met de voorgestelde plannen, kan rond maart/april 2005 de definitieve projectovereenkomst met de Grondbankcombinatie (Afvalzorg) worden getekend.

Communicatie
De gemeente zal alle direct belanghebbenden per brief informeren over het tijdstip waarop de inspraak voor de herinrichting van Meermond van start gaat. Tevens zal de inspraakprocedure gepubliceerd worden via HeemstedeNieuws (op de achterzijde van 'de Heemsteder') en via de gemeentelijke website. Op deze site vindt u steeds het laatste nieuws over dit project. Voor vragen of opmerkingen kan contact worden opgenomen met de heer K.J. Dijk van de afdeling Groen en Reiniging, te bereiken via (023) 548 57 77.

Heemstederveld en Haarlemmerméér Groen
Het herinrichtingsplan Meermond sluit, net als het recent gepresenteerde ontwerpinrichtingsplan voor het gebied rondom Het Oude Slot, direct aan op de plannen in het kader van het Heemstederveld en Haarlemmerméér Groen, die zich richten op de verdere ontwikkeling van de natuurlijke en recreatieve waarden van het gebied langs de Ringvaart. Conform het collegeprogramma heeft het versterken van de groene waarden van Heemstede voor het college dan ook hoge prioriteit.