Sotheby's



Sotheby's veilt Collectie Amsterdamse Joffers

In de veiling van Schilderijen, Tekeningen en Aquarellen op dinsdag 21 december bij Sotheby's Amsterdam wordt de bijzondere particuliere collectie van de Stichting Het Amsterdamse Jofferhuis, voorheen gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam, aangeboden.

De twee oprichters van de Stichting Het Amsterdamse Jofferhuis, Peter Houben en de inmiddels overleden Jacob Sietsema hebben in ruim 30 jaar een indrukwekkende collectie opgebouwd van Nederlandse kunstwerken daterend van rond 1900. De nadruk van de collectie ligt op schilderijen van de Amsterdamse Joffers, een groep schilderessen die rond 1900 en in de eerste helft van de 20ste eeuw regelmatig, en met succes, deelnam aan talloze exposities. De naam 'Amsterdamse Joffers' werd in 1912 bedacht door de criticus Albert Plasschaert voor de schilderessen Lizzy Ansingh, Nelly Bodenheim, Jo Bauer-Stumpff, Ans van den Berg, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Jacoba Surie, Betsy Westendorp-Osieck en Thérèse 'Sorella' Ansingh.

In het begin van de 20ste eeuw raakten de Joffers, allen jonge vrouwen uit welgestelde families, bevriend tijdens het bijwonen van een 'Damesschilderklasje' van de Rijksacademie in Amsterdam. Hier deelden zij hun artistieke inzichten, schilderden en spraken over de vernieuwingen in de hedendaagse kunst. De tante van Lizzy en Sorella Ansingh, de schilderes Thérèze Schwartze, stimuleerde de jonge vrouwen om zich te presenteren als de eerste groep vrouwelijke kunstenaars en om samen exposeren.

De verschillende onderwerpen die de Joffers uitkozen, variëren voornamelijk van kleurrijke stillevens tot intieme portretten, geschilderd in een impressionistische stijl in de studio's van hun modieuze patricierswoningen in Amsterdam. Hun kunst was niet zozeer vernieuwend maar gaf voldoening aan een grote groep kunstliefhebbers en roept met name herinneringen op aan Breitner. De kunstenaressen hadden ook niet de intentie om vernieuwend te zijn en bleven zelfs ver verwijderd van experimenteren. Op zondagmiddag dronken ze thee bij Thérèze Schwartze, brachten een bezoek aan de studio van Simon Maris of discussieerden over de onbegrepen stijl van hedendaagse kunstenaars zoals Picasso.


De collectie geeft een mooi overzicht van de verschillende Joffers met hun persoonlijke stijl. De meer dan 70 werken, waarbij ook werk van Thérèze Schwartze, komen op 21 december onder de hamer.
Er zijn een aantal prachtige portretten van Thérèze Schwartze, zoals het Portret van Dokter Benjamin Druif (afgebeeld, E 4.000 - 6.000) en portretten van onder meer Jan Sluijters en de Uitgever van het NRC (1893).
Van Lizzy Ansingh wordt een mooi bloemstilleven aan geboden (E 10.000-15.000) en de boven afgebeelde Tea Party (E 5.000-7.000).


Naast de Amsterdamse Joffers komen uit dezelfde collectie ook werken aan bod van tijdgenoten als Marius Bauer, Dirk Filarski en Willy Sluiter.


Kijkdagen: 18, 19 en 20 december, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Veiling: dinsdag 21 december om 14.00 en 19.00 uur

Voor verdere inlichtingen en beeldmateriaal:

Diana Ridderikhoff, Brenda van Hussen
Press Office Amsterdam
T *31 20 550 2205/6
diana.ridderikhoff@sothebys.com

---


---- --