Gemeente Amsterdam

Dag van de Dialoog
8 december 2004 - Djoe Lan Tan
Op dinsdag 21 december gaan Amsterdammers met elkaar in gesprek. Overal in de stad praten Amsterdammers aan ca. 50 dialoogtafels van 8 personen met elkaar over samen wonen, werken en leven in Amsterdam. De gemeente Amsterdam ondersteunt dit initiatief en roept alle Amsterdammers op om mee te doen aan de Dag van de Dialoog.

De moord op Theo van Gogh en de gevolgen daarvan hebben de gesprekken op straat, in het café, de moskee en op school over de leefbaarheid van Amsterdam aangewakkerd. De Dag van de Dialoog nodigt elke Amsterdammer, Amsterdamse organisatie, instelling of bedrijf uit om mee te doen op 21 december door bij een tafel aan te schuiven of zelf een dialoogtafel te organiseren.

Wij-gevoel

In de tafelgesprekken wordt aan de deelnemers gevraagd wat hen tot Amsterdammer maakt en wat zij kunnen doen om het wij-gevoel in deze stad met zo'n verscheidenheid aan mensen en culturen te bewaren. De dialoog is een simpele en doeltreffende methode waarbij mensen in een kleine kring ervaringen met elkaar uitwisselen. Bij de dialoog gaat het er om te luisteren en zo meer begrip te krijgen voor elkaar. De gesprekken zijn persoonlijk en leveren ideeën op om de leefbaarheid in Amsterdam te vergroten en in gesprek te blijven.

Vanuit B&W doen mee:

* Cohen

* Aboutaleb

* Huffnagel

* Maij

Leidsestraat

Afsluiting Dag van de Dialoog en opening Yule Festival van Licht

De beste ideeën om de leefbaarheid van Amsterdam te vergroten en met elkaar in gesprek te blijven worden aan het eind van de middag aangeboden aan burgemeester Cohen in 11 (Post CS gebouw). Meteen na de afsluiting van de Dag van de Dialoog opent burgemeester Cohen het `Yule, Festival van Licht', door een laser installatie te activeren. Tijdens dit driedaagse festival -21, 22 en 23 december- laten (inter)nationale kunstenaars van wereldfaam hun licht schijnen op, in, door en over de stad. `Yule, Festival van Licht' belicht spiritualiteit, wetenschap en kunst. En verbeeldt dit door de Oude Kerk, respectievelijk NEMO en het Post CS gebouw te verbinden met deze laserdriehoek die boven de stad zweeft.

Organisatie

Het initiatief voor de Dag van de Dialoog komt van Nieuwe Maan Communicatie Adviesgroep. Samen met partners zoals Rabobank Amsterdam en Omstreken, Amsterdam met hart en ziel en de Balie biedt de Dag van de Dialoog Amsterdammers een platform voor gesprek. De gemeente ondersteunt dit omdat het aansluit bij het actieplan `Wij Amsterdammers' dat onder meer als doel heeft om polarisatie te voorkomen en de positieve krachten in de stad te stimuleren.

© Gemeente Amsterdam