Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Milieuorganisaties helpen EU bij aanpak illegaal hout

Brussel/Amsterdam/Zeist, 14 december 2004

De milieuorganisaties FERN, Greenpeace en het WWF in Brussel publiceren vandaag gezamenlijk een ontwerp voor een Europese richtlijn die de import van illegaal hout moet uitbannen. Tegelijkertijd maakt de Europese wet het mogelijk om wereldwijd duurzame houtkap te bevorderen. De conceptwet is een antwoord op het Actieplan van de Europese Commissie (FLEGT), tegen illegale houtkap en de handel in illegaal hout. Het Actieplan wordt op 21 december besproken door de Europese ministers van Landbouw.

De milieuorganisaties vinden dat het Europese Actieplan niet ver genoeg gaat. "Onze conceptwetgeving is bedoeld om de Europese Unie te helpen om snel in actie te komen tegen de illegale houtkap, die vernietigend is voor grote gebieden oerbos en de levens van miljoenen mensen die ervan afhankelijk zijn." legt Ingrid Visseren van Greenpeace uit. De drie organisaties gaan dan ook een stap verder dan de Europese commissie.

De opgestelde conceptwetgeving beschouwt illegale houtkap en bijbehorende handel als een misdaad en maakt vervolging mogelijk van personen en bedrijven die betrokken zijn bij de handel in illegaal hout. Ook pleit ze voor de opname van duurzaamheidscriteria in overeenkomsten met met houtproducerende landen. Met behulp van deze wet wordt op den duur al het in Europa verkrijgbare hout legaal en duurzaam geproduceerd.

Het Actieplan van de Europese Commissie dat afgelopen juli is gepresenteerd geldt alleen voor de landen waarmee de EU overeenkomsten sluit om samen de handel tegen illegaal hout aan te pakken. De Commissie en het Parlement in Brussel erkennen allebei dat illegale houtimporten en illegale houthandel uit landen zonder partnerovereenkomsten een omvangrijk probleem blijven.

FERN, Greenpeace en WWF benadrukken dat de EU de criminaliteit moet aanpakken in de illegale houthandel. "De houtindustrie gaat een onzekere toekomst tegemoet, als dit probleem van illegale houtkap en de import van niet-duurzaam hout niet snel wordt aangepakt", stelt Beatrix Richards van het WWF. "Europa moet illegaal hout uit de markt halen om zeker van te zijn, dat er een eerlijke markt voor legale handelaren ontstaat en de bossen wereldwijd uiteindelijk kunnen overleven." De roep van de milieuorganisaties om nieuwe wetgeving wordt ondersteund door 150 milieu- en sociale organisaties wereldwijd.

De voorgestelde EU-richtlijn en de verklaring van de 150 organisaties staat op www.greenpeace.nl