MONUMENTENZORG

Boekpresentatie Op Weerstand Gebouwd

Persbericht
Zeist, 15 december 2004

Op 21 december zal Fons Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), het eerste exemplaar van het themaboek Op Weerstand Gebouwd, Verdedigingslinies als militair erfgoed overhandigen aan minister van Defensie Henk Kamp. Het themaboek is een uitgave van de RDMZ en verschijnt in het Jaar van de Verdedigingswerken. De bijeenkomst vindt plaats in het Legermuseum in Delft.

Ooit gebouwd als robuuste bouwwerken tegen dreiging van buitenaf, hebben nu veel verdedigingslinies hun militaire functie verloren. Ze zijn weerloos geworden, weggezonken in anonimiteit en aangevreten door de natuur. Dit boek toont aan dat deze militair-historische en landschappelijke artefacten op een zinvolle wijze gekoppeld kunnen worden aan actuele ruimtelijke opgaven, zowel op lokale als op regionale en zelfs (inter)nationale schaal. Militair erfgoed kan in zijn huidige bestaansvorm bijdragen aan de versterking van identiteit van de directe leef- en werkomgeving van burgers. Daarmee biedt dit cultureel erfgoed weerstand aan een onverschillige bestemming, bebouwing en inrichting van de ruimte.

Het boek is opgebouwd rond aspecten van ontwikkelingsplanologie en toerisme, archeologie en monumentenzorg. Daarbij is veel aandacht voor inventarisatie, waardestelling, instandhouding en bescherming. Voorbeelden zijn de Romeinse Limes, de Staats-Spaanse linies, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en de luchthavens Deelen en Ypenburg. Op deze wijze wil de RDMZ kennis overdragen over de raadselachtige en inspirerende wereld van het postmilitaire landschap van linies en stellingen.

Op Weerstand Gebouwd is een full-colour publicatie van de RDMZ in samenwerking met Waanders Uitgevers. ISBN 90 400 9025 4. Prijs 22,50 euro. 216 paginas.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rudolf van Suchtelen (Publicatie), r.vansuchtelen@monumentenzorg.nl of tel. 030-6983406.

15 dec 04 16:53