Provincie Drenthe

ICT-tender 1e fase levert 11 innovaties op

Assen, 16 december 2004
Persberichtnummer 04-187

In de eerste fase van de ICT-tender Drenthe is ruim 654.000 euro subsidie toegekend aan elf ICT-projecten. Het gaat om projecten in de zorg, het onderwijs, toerisme, arbeidsmarkt en cultuur. Op 21 december a.s. zal tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis bekend worden gemaakt welke drie projecten de eretitel: meest innovatieve ICT-tenderprojecten 2004 krijgen.

Gedeputeerde Hans Schaap (PvdA) schaart zich helemaal achter het advies van de onafhankelijke Provinciale Beoordelingscommissie. Dit zijn allemaal projecten van hoge kwaliteit. Uit de 37 aanvragen zijn echte paradepaardjes voor Drenthe gehaald. Het zijn voorbeeldprojecten die op meer plaatsen in Drenthe hun vruchten zullen afwerpen, zo zegt hij.

Binnen de zorg ontwikkelt het Bethesda Ziekenhuis in samenwerking met de Sazison (samenwerkende ziekenhuisapotheken Noordoost-Nederland) een provinciaal medicatiedossier. Daarmee is medicijngebruik van een patiënt door 1e en 2e-lijns zorgverleners zoals bijvoorbeeld ambulancepersoneel in te zien. Dat scheelt veel mismedicatie of dubbel-medicatie en werkt kostenbesparend. Het Bethesda Ziekenhuis krijgt hiervoor de maximale bijdrage van 75.000 euro. Daarnaast gaat Interzorg Noord-Nederland met 75.000 euro subsidie een elektronisch disciplinedossier ontwikkelen. Daarmee ontstaat een compleet digitaal zorgdossier die de basis vormt voor verdere verbetering van de kwaliteit van ouderenzorg.
Jeugdzorg Drenthe gaat cliënten in staat stellen om met een wachtwoord hun eigen dossier via het internet te bekijken. Daarvoor heeft het college van gedeputeerde staten (GS) eveneens 75.000 euro beschikbaar gesteld.
Het vierde project komt van de Scholen voor Duurzaamheid. Binnen het onderwijs komt een innovatief en herhaalbaar digitaal onderwijsconcept, waarmee o.a. de aansluiting van jongeren en scholen op overheid en bedrijfsleven verbeterd wordt. Ook zal het project leiden tot een platform voor jongerenparticipatie en een concept de klas als adviesbureau waarmee docenten zich verder kunnen professionaliseren in ICT-gebruik. De subsidie hierbij bedraagt 25.000 euro.
Binnen het toerisme ontwikkelt iWink een online-systeem voor reservering, administratie en bedrijfspresentatie. Onder de noemer what you see, is what you get kunnen toeristen straks bijvoorbeeld via het internet hun standplaats op de camping bekijken en vastleggen. iWink ontvangt ruim 22.000 euro om het project verder te ontwikkelen. Ruim 65.000 euro ontvangt het Recreatieschap Drenthe voor de productie van een digitale reisbegeleiding met GPS-techniek voor auto- en fietsroutes in het Drents-Duitse grensgebied.
Projecten 7 en 8 tekenen zich af op het gebied van arbeidsmarkt. Met een subsidie van 35.000 euro gaat Cvites een innovatieve website ontwikkelen, waarmee ze o.a. in samenwerking met MKB-Noord meer opdrachten voor werkleerplaatsen of banen binnenhalen. Synusflex gaat met ruim 60.000 euro een niet-commercieel uitwisselingsbureau voor personeel oprichten via het internet. Doel van dit project is om ondernemers en organisaties tegemoet te komen bij piek- en dalbelasting van werknemers.
Binnen de cultuursector worden de laatste drie projecten ontwikkeld. Allereerst het Drentse Verhalenkabinet van het Drents Archief, waarmee lokaal en regionaal erfgoed digitaal vastgelegd, ontsloten en gepresenteerd wordt. Het project heeft als doel het vertellen van verhalen (over het verleden) voor ouderen als zingevende activiteit te organiseren. Die verhalen worden vervolgens op een zeer toegankelijke wijze digitaal vastgelegd en voor het publiek ontsloten. Het Drents Archief krijgt hiervoor de maximale subsidie van 75.000 euro. Binnen het bibliotheekwezen ontwikkelt de bibliotheek Assen met 75.000 euro het project E learning op maat voor een scholingstraject voor met name allochtone vrouwen. De Provinciale Bibliotheekcentrale (PBc) gaat met een subsidie van 75.000 euro een zestal nieuwe prototypes voor selfservice-apparatuur en objectbeveiliging bouwen voor de Drentse bibliotheken. Met toepassing van deze verbeterde techniek kunnen bibliotheken straks zelf hun inname en uitgifte van objecten regelen d.m.v. de zogenaamde Radio Frequency Identification (RFID)-techniek.

De Provinciale Beoordelingscommissie heeft naast deze elf toekenningen nog tien projecten als kanshebbers voor de tweede fase aangemerkt. Het zijn projecten die niet volledig aan de criteria van de tender voldoen, maar die met relatief geringe bijsturing wel kansrijk kunnen worden. Daarbij moeten ze wel concurreren met nieuw ingediende projecten.
Inmiddels is een tweede ronde van de ICT-tender van start gegaan. Initiatiefnemers kunnen ideeën indienen tot 28 februari 2005. De inschrijftermijn van de tweede fase sluit op 14 april 2005.

Klik hier voor het juryrapport

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl