Gemeente Barneveld


Gemeenteraad draagt Houben voor als burgemeesterskandidaat

De gemeenteraad beveelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan om de heer mr. J.A.M.L. Houben te benoemen als burgemeester van de gemeente Barneveld. Dat is de uitkomst van een besloten raadsvergadering op maandag 20 december. De gemeenteraad volgt daarmee het voorstel van de vertrouwenscommissie. De in Limburg geboren heer Houben is op dit moment burgemeester van de gemeente Raalte. Hij is al vele jaren als (waarnemend) burgemeester werkzaam.

Motivatie
Een kandidaat die goed past binnen het profiel en aanspreekt als mens en als bestuurder. Dat is in essentie de motivatie van de vertrouwenscommissie om de heer Houben als burgemeesterskandidaat voor te dragen. Hij heeft ruime bestuurlijke ervaring en een relevant politiek en bestuurlijk netwerk op provinciaal en landelijk niveau. Ook is hij voldoende op de hoogte van de in de gemeente Barneveld voorkomende geloofsgemeenschappen en levensbeschouwingen om zijn representatieve taken goed te kunnen uitvoeren. Op basis van deze kwaliteiten heeft de vertrouwenscommissie de heer Houben als kandidaat voorgedragen aan de gemeenteraad. Die heeft besloten om de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen de heer Houben te benoemen als burgemeester van de gemeente Barneveld.

De kandidaat
De heer Jos Houben is in 1951 geboren in de Limburgse plaats Brunssum. Na het behalen van het diploma Gymnasium B, volgde hij de studie Nederlands recht, staatsrecht, bestuursrecht aan de Katholieke Universiteit Tilburg. Houben is lid van het CDA en heeft voor de Tweede Kamerfractie van die partij twee functies bekleed; beleidsmedewerker Binnenlandse Zaken en coördinator van de Afdeling Binnenlands Bestuur. Ook heeft hij ervaring als docent in ondermeer het bestuurs- en staatsrecht. Sinds 1986 is Houben als bestuurder actief. Eerst als lid van de gemeenteraad van Den Haag, daarna heeft hij in diverse plaatsen gefungeerd als burgemeester en waarnemend burgemeester. Op dit moment is hij burgemeester van de gemeente Raalte (ca 38.000 inwoners). De heer Houben is getrouwd en heeft twee dochters.

Procedure
In de Gemeentewet staat dat de gemeenteraad twee kandidaten aanbeveelt bij de minister. Alleen de nummer één kandidaat wordt openbaar gemaakt. Voor kandidaat nummer twee geldt geheimhouding. De gemeenteraad stuurt haar aanbeveling schriftelijk aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De commissaris van de Koningin rapporteert de minister over de inhoud en het verloop van de procedure. Het is gebruikelijk dat de minister de aanbeveling van de raad opvolgt tenzij er zwaarwegende motieven zijn om er van af te wijken. Daarna volgt de benoeming van de kandidaat. De benoeming vindt naar verwachting in begin van het ni euwejaarplaats.

Barneveld, 20 december 2004