Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

113 Vragen van de heer A. Taskan

(ingekomen 21 december 2004)

De initiatiefgroep "houd de conciërge op school" vraagt deze dagen aandacht voor het feit dat vele conciërges en klassenassistenten per 1 januari 2005 ontslag krijgen aangezegd uit hun ID baan. Bekend is dat 46 van deze banen worden omgezet in reguliere banen. Voor meer banen was geen geld beschikbaar.

Blijkbaar is het de schoolbesturen niet gelukt om meer banen regulier te maken, gezien de actie van de initiatiefgroep. Het CDA betreurt dit ten zeerste, aangezien wij steeds hebben gesteld bij het regulier maken van ID banen prioriteit zou moeten worden gegeven aan ID banen in veiligheid, zorg en onderwijs.

Het CDA begrijpt de onrust bij schooldirecties, personeel en ouders en ziet het grote belang van conciërges en klassenassistenten op de basisscholen en heeft daarom de volgende vragen aan het college:


1. Hoeveel banen staan er op de tocht op hoeveel basisscholen? Speelt deze problematiek ook in het voortgezet onderwijs en zo ja, om hoeveel banen op hoeveel scholen gaat het in het voortgezet onderwijs?


2. Is het college met ons van mening dat functies als conciërge en klassenassistent voor de meeste (basis)scholen van groot belang zijn? En bent u met ons van mening dat op scholen waar deze functies hard nodig zijn, moet worden getracht deze banen voor de scholen te behouden?


3. Is het college op de hoogte van de redenen om niet méér ID banen regulier te maken dan nu blijkbaar gebeurd is? Heeft het college overleg gevoerd met de schoolbesturen over het eventuele aantal extra regulier te maken ID banen (bovenop de 46)? Zo nee, waarom niet?


4. Kan het college aangeven of de bereidheid er is en het mogelijk is om, in overleg met de schoolbesturen, te bezien of niet meer van dergelijke banen behouden kunnen blijven? Zo ja, welke acties denkt het college daartoe precies te ondernemen? Zo nee, waarom niet?

---- --