Gemeente Waterland


De gemeenteraad heeft zich donderdag 16 december eensgezind getoond over de pont Ilpendam. Het voorstel van de gemeente Landsmeer om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid van een vaste oeververbinding kreeg geen bijval van de Waterlandse gemeenteraad. In 1994 heeft er al een onderzoek plaatsgevonden naar de haalbaarheid van een vaste oeververbinding. Hieruit bleek dat er in principe vier varianten mogelijk zijn: een ophaalbrug, een vaste fiets-en voetgangersbrug over het kanaal, een vaste fiets-en voetgangersbrug over zowel het kanaal als de Jaagweg en een vaste brug. Verder onderzoek toonde echter aan dat deze varianten niet mogelijk zijn vanwege het gebrek aan ruimte aan de kant van Ilpendam en de relatief hoge kosten. Genoeg reden voor Waterland om destijds de optie van een vaste oeververbinding te laten vervallen. De gemeente Landsmeer heeft zich toen bij dit standpunt aangesloten. Daarom ziet de gemeenteraad nu geen heil in een nieuw (kostbaar) onderzoek naar een vaste oeververbinding.

Voortbestaan Pont Ilpendam (R. Mulder)
De toekomst van de pont Ilpendam staat al jaren ter discussie. De raad heeft eerder dit jaar besloten dat, in het kader van de bezuinigingen, de kosten voor de pont Ilpendam omlaag moeten. Dit kan gerealiseerd worden door de pont te privatiseren. In november heeft de gemeenteraad zich gebogen over het voorstel om de huidige pont uit de vaart te halen en er een recreatieve pont voor terug te laten komen. Mede door reacties en inspraak van verschillende pontgebruikers heeft de raad zijn beslissing uitgesteld. De raad wil eerst meer informatie over het aantal gebruikers.

De gemeente Waterland wil zo snel mogelijk duidelijkheid bieden aan de pontgebruikers. Daarom heeft ze de gemeente Landsmeer voorgesteld om op uiterlijk 24 februari 2005 een besluit te nemen over pont Ilpendam.