Stichting Wakker Dier

Kamerbrede weigering foie gras, behalve cda

Persbericht - 21 december 2004

Alle kamerfracties, CDA uitgezonderd, hebben aangegeven geen foie gras op het kerstdiner te zullen zetten. De kerstmenus die jaarlijks door de fracties afzonderlijk worden besteld bij het kamerrestaurant en voorafgaan aan het kerstreces, boden dit jaar ook de mogelijkheid om foie gras te eten. Naar verluid was dit op de menukaart beland op expliciet verzoek van ondermeer de CDA fractie. Nadat de kamerleden Van Velzen (SP), Waalkens (PvdA) en Eerdmans (LPF) een petitie waren begonnen onder kamerleden. De Partij voor de Dieren had ondertussen een klacht ingediend bij Tweede Kamervoorzitter Weisglas. Binnen een dag steunden een veertigtal kamerleden verdeeld over bijna alle fracties in de kamer de petitie. Alle fracties gaven aan het niet op de menukaart te hebben behalve het CDA. Landbouwwoordvoerder dierenwelzijnszaken Koopmans van het CDA: Als echte liefhebber van foie gras sluit ik me hierbij niet aan.. Zij nuttigen blijkbaar zonder problemen een product waar in vele landen waaronder Nederland een productieverbod geldt vanwege dierenmishandeling. Het CDA maakt zich hierbij ronduit belachelijk: in de kamer houden zij steeds weer betere welzijnsregels voor landbouwdieren tegen met als argument dat niet de overheid maar de consument met haar consumptiegedrag bepaald hoe dieren gehouden worden. Als consument eten zij vervolgens zonder schroom een product van pure dierenmishandeling. Blijkbaar heeft het CDA er geen probleem mee dat dieren met dwangvoedering bewust ziek gemaakt worden voor een decadent product. Wakker Dier zendt ook nog deze week op de publieke omroepen de foie gras spot uit met oproep om dit product nooit te eten. De commerciële omroepen hebben geweigerd de spot uit te zenden omdat de beelden te gruwelijk zijn. Wakker Dier was hierover verontwaardigd omdat de geweigerde spot voor educatieve doeleinden slechts de dagelijkse praktijk laat zien van de dwangvoedering van miljoenen eenden en ganzen. De spot is ook te zien via onze homepage (banner eet nooit foie gras).

De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd de levers letterlijk te verzieken zodat die vijf tot tien keer zo groot worden dan normaal. Hierdoor ontstaat de extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met onacceptabel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook de Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten al veel restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. Recent haalde het restaurant Le Cirque van Joop van den Ende de foie gras van de kaart. In 2002 bracht horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.