Vlaamse overheid

Nieuwe boekdeel "Archeologie in Vlaanderen - VIII"

Archeologie in Vlaanderen, deel VIII, presenteert traditiegetrouw een overzicht van het archeologisch onderzoek in Vlaanderen.

Dat overzicht reikt van een midden-neolithische enclosure in Spiere, over een gouden muntschat uit het Merovingische grafveld in Broechem tot aan de studie van de materiële cultuur van de bewoners van de vroeg-zestiende-eeuwse huizen de Valcke, de Slotele en de Lelye in Aalst. Uit de Antwerpse bodem werden ook een waterput uit de Bronstijd, een kuil uit de IJzertijd, een nederzetting uit de Midden-IJzertijd en een inheems-Romeins grafveld bestudeerd.
Een site in Merelbeke illustreert dan weer de gelaagdheid van het Vlaamse bodemarchief. Zowel een grafheuvel uit de Bronstijd als een nederzetting uit de Romeinse periode konden daar nog net hun informatie overdragen aan de archeologen.
West-Vlaanderen levert naast onderzoek nabij het Romeinse castellum van Oudenburg ook een grondige historisch- geografische studie van de inrichting van het getijdenlandschap.

De dertig auteurs van deze negen bijdragen hebben de resultaten van het archeologisch onderzoek, geconfronteerd en vervlochten met de resultaten van historisch en natuurwetenschappelijk onderzoek.
Het resultaat is een wetenschappelijk correct en echt boeiend verhaal uit de bodem van Vlaanderen.

Dit achtste volume van Archeologie in Vlaanderen is het eerste dat gepubliceerd wordt door het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE), de nieuwe Vlaamse wetenschappelijke instelling, belast met de studie van het archeologisch, monumentaal en landschappelijk erfgoed van Vlaanderen.

Archeologie in Vlaanderen - VIII kost 40 euro. U kunt het bestellen bij het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, Phoenix gebouw, Koning Albert II-laan 19 bus 5 te 1210 Brussel, via e-mail op ingrid.intven@lin.vlaanderen.be of anne.seys@lin.vlaanderen.be.
Vermeld duidelijk uw naam en leveringsadres.

Overschrijven kan op:
Dexia Bank 091-2226016 89 IBAN BE45 091222601689 BIC GKCCBEBB
Met vermelding: Aiv 8