Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
87

Directie:
voorlichting

21-12-2004

Status:
informatie

Grote vraag naar bèta's en technici in 2010

De vraag naar bètas en technici zal in 2010 veel groter zijn dan het aanbod, zo blijkt uit prognoses. Dit toekomstige tekort ontstaat door vergrijzing, economische groei en de ambitie van Nederland om koploper te zijn in Europa op het gebied van innovatie, onderzoek en onderwijs. Het tekort onderstreept de noodzaak van het huidige kabinetsbeleid om in 2010 15% meer afgestudeerden van de hogere bèta- en technische opleidingen te krijgen. Dit blijkt uit de Voortgang Deltaplan Bèta/Techniek die minister Van der Hoeven van OCW en minister Brinkhorst van EZ vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd en uit antwoorden op Kamervragen over hetzelfde onderwerp.

Nederlandse leerlingen van 10 tot 14 jaar scoren uitstekend in de bètavakken, zo blijkt uit verschillende internationale vergelijkingen. Opmerkelijk is echter dat zij vervolgens veel minder vaak kiezen voor een opleiding in bèta en techniek dan leerlingen in andere landen van de Europese Unie en de OESO gemiddeld doen. Met het Deltaplan Bèta/Techniek wil het kabinet dit hiaat dichten door zich te richten op de hele keten van onderwijs tot beroep. Vraag (aantrekkelijke werkgevers) en aanbod (voldoende afgestudeerden) moeten dichter bij elkaar worden gebracht. Doel van de vernieuwingen is niet alleen om meer bètas en technici op te leiden, maar ook om de kwaliteit van deze mensen verder te verbeteren.

Voor de uitvoering van het deltaplan is in totaal 31 miljoen euro beschikbaar voor 2004 en 2005. Dit bedrag loopt in 2007 op tot het structurele niveau van 60 miljoen euro.

Deltapunt - het bureau van de Stichting Platform Bèta/Techniek heeft sinds zijn oprichting in juni 2004 onder andere het volgende bereikt:


· Projecten als Technasium, Junior College en Bètapartners - waarin samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs voorop staat
- zijn van start gegaan.


· Alle hogescholen participeren in het HBO-SPRINT-programma (StmuleringsPRemie INnovatie Techniek), dat samen met de HBO-Raad is ontwikkeld. Hogescholen krijgen ondersteuning en financiering om hun opleidingen techniek te vernieuwen.


· Er zijn 16 experimenten met uitwisseling van publieke en private onderzoekers gestart. Deze experimenten zijn samen met het Innovatieplatform vormgegeven. Aansluitend hierop is Deltapunt gestart met actieplannen bèta/techniek in de regios Arnhem/Nijmegen, Zuid-Limburg, Twente en Rotterdam, in samenwerking met regionale partners in onderwijs, overheid en bedrijfsleven.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl