Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

21-12-2004
Regionale Omnibusenquete
Prioriteit betaalbare woningen

Betaalbare woningen is volgens bewoners van de regio Waterland+ een onderwerp waar gemeentebesturen de hoogste prioriteit aan zouden moeten geven. Dit is een van de vele uitkomsten uit de Regionale Omnibusenquête, die dit jaar voor het eerst in opdracht van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang is gehouden. De afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Purmerend, die deze Regionale Omnibusenquête uitvoerde, vroeg steekproefsgewijs 550 inwoners per gemeente om de vragenlijst in te vullen. 76% deed dit daadwerkelijk. Dit percentage is voldoende om een betrouwbaar beeld per gemeente te schetsen over onderwerpen als wonen, verkeer, cultuur, sport, veiligheid en gemeentelijke dienstverlening.

Er zijn ongeveer 10.000 huishoudens in de regio Waterland+, die binnen twee jaar willen verhuizen. Echter ongeveer de helft wil wel verhuizen, maar kan niets vinden. Daarom staan goedkope koopwoningen en betaalbare huurwoningen hoog op het wensenlijstje van de bewoners van alle Waterland+ gemeenten.

Prettig wonen
Bijna driekwart van de regiobewoners is gehecht aan de eigen woonplaats, in Edam-Volendam is dit het sterkst, in Purmerend het zwakst. De eigen gemeente en de eigen woonbuurt ervaren de meeste inwoners van de regio als prettig. Het rapportcijfer voor de buurt is in de regio gemiddeld een 7,4. De laagste rapportcijfers, gemiddeld minder dan een 6,5, zijn voor speelvoorzieningen, kwaliteit voorzieningen en verkeersoverlast. Over veiligheid op straat is men verrassend positief, namelijk gemiddeld meer dan een acht.

Regiofunctie Purmerend
Bewoners van Zeevang en Waterland zijn het minst te spreken over het dichtstbijzijnde winkelcentrum. Het krijgt iets meer dan een 6,5, terwijl het cijfer in de best scorende gemeente Edam-Volendam bijna een 8 is. Purmerend telt 44% van de inwoners in de regio, maar voor 52% van de regiobewoners is Purmerend de plaats waar men de meeste dagelijkse boodschappen doet. Dus hier is sprake van een extra regiofunctie. Voor niet-dagelijkse boodschappen geldt dit in mindere mate, want 45% doet deze boodschappen in Purmerend. Een uitschieter daarbij zijn de doe-het-zelfartikelen. Hiervoor vervult Purmerend een sterke regiofunctie. Ook voor film en theater heeft Purmerend een regionale functie; respectievelijk 66% en 47% bezoekt film en theater in Purmerend.

Dienstverlening uiteenlopend
Over de dienstverlening van de gemeenten zijn de inwoners gemiddeld matig tevreden. Ze geven hier een 6,6 voor. De websites van de gemeenten worden door een op de vijf bewoners bezocht. De bezoekers geven gemiddeld een 6,8 voor de kwaliteit van de website van de eigen gemeente. De website is nog niet het medium, waarop men het liefst de gemeentelijke informatie wil treffen. Dat geldt slechts voor 13% van de bewoners. Meer mensen, namelijk 40% ziet het liefst een informatiepagina in een huis aan huisblad. De huis-aan-huisbladen worden nog steeds door ruim de helft van de bewoners bijna iedere week gelezen.