PLATFORM BETA EN TECHNIEK

PLATFORM B/T: HBO-Sprint voor 15% meer ingenieurs

HBO-Sprint voor 15% meer ingenieurs

Alle technische hogescholen gaan zich extra inspannen om het rendement van studies te verhogen. De instellingen zijn door het Platform Bèta/Techniek uitgenodigd om deel te nemen aan het HBO-Sprint programma. Sprint staat voor: Stimuleringspremies innovatieve techniekprogramma.s. Doel is om scholen te stimuleren de technische opleidingen aantrekkelijker te maken en het rendement van opleidingen te verhogen zodat in 2010 structureel 15 % meer ingenieurs afstuderen in Nederland. Het ministerie van OCW en het Platform Bèta/Techniek investeren in 2005 . 7 miljoen extra in innovatie van het techniekonderwijs in het HBO.

De deelnemende hogescholen verbinden zich aan de ambitie van het Deltaplan Bèta/Techniek van 15% meer uitstroom van afgestudeerden in bèta en technische opleidingen. Zij zullen dit proberen te realiseren door opleidingen beter aan te laten sluiten bij de beleving van jongeren en leerlingen centraal te stellen in het leerproces. Met een fundamentele vernieuwing van het technisch onderwijs is reeds enige tijd door instellingen succesvol geëxperimenteerd.

Het HBO-Sprint programma is opgesteld in overleg met de HBO-raad en de sectorraad htno. Iedere hogeschool met een techniekopleiding kan deelnemen en krijgt financiële ondersteuning op basis van een eigen innovatieplan. Daarnaast kunnen hogescholen op basis van een gezamenlijke thematische plannen extra financiering krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kennisuitwisseling en gezamenlijke innovatieprojecten. In december worden de eerste aanvragen behandeld, in maart 2005 volgt het tweede deel

Zeven Pilots Herontwerp
Tegelijkertijd met HBO-Sprint starten herontwerp-pilots in de regio.s Dordrecht, Friesland, Utrecht, Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Enschede waarin kennis van nieuwe vormen van onderwijs verder worden verdiept en .waterproof. wordt gemaakt. In deze pilots wordt met name gekeken naar het verbeteren van aansluiting tussen VMBO en MBO en tussen MBO en HBO. De zeven pilots dienen als inspirerende voorbeelden en als leerprojecten voor innovatie en vernieuwing in het hele beroepsonderwijs.

In het HBO studeren jaarlijks 11.000 studenten af in technische opleidingen. Dit is 75% van de afgestudeerden in het bèta/technisch hoger onderwijs. Daarmee is het HBO een belangrijke speerpunt voor het Platform Bèta/Techniek.

Het Deltaplan Bèta/techniek
De ambitie van Nederland is om binnen afzienbare tijd tot de top van de Europese kenniseconomie te behoren. Dat vraagt om investeringen in kennis en in talenten van mensen. Het kabinet heeft in het Deltaplan Bèta/Techniek de ambitie geformuleerd om het potentieel aan bèta en techniek talent in Nederland te verhogen met 15 % in 2010. Sinds 1 juli 2004 is het Platform Bèta/techniek actief en ontwikkelt samen met het onderwijsveld en bedrijfsleven tal van activiteiten. Deze worden jaarlijks door de ministers van OCW en EZ vastgesteld.