STICHTING AXIS

PLATFORM B/T: Veel belangstelling voor experiment Bètabeurs

Veel belangstelling voor experiment Bètabeurs

Alle universiteiten en elf hogescholen gaan experimenteren met de bètabeurs. De instellingen hebben aan het Platform Bèta en Techniek aangegeven hoe zij de bètabeurs in zullen zetten om studierendementen te verhogen. Met het experiment wordt onderzocht of een financiële prikkel aan studenten daaraan kan bijdragen. Instellingen kunnen 1500 euro toekennen aan studenten in wiskunde en enkele studies in de life sciences. Voor het experiment is 2,25 miljoen euro beschikbaar uit het Deltaplan Bèta/Techniek. In 2007 zal worden geëvalueerd wat het effect is van de regeling.

Instellingen zien de bètabeurs als aanvullend instrument om studierendementen te verhogen. Zij zijn vrij in de wijze en in het moment waarop ze het bedrag aan de studenten willen uitkeren: sommigen instellingen hebben in de projectvoorstellen aangegeven dat zij laptops zullen verschaffen, anderen steken het in studiebeurzen voor buitenlandse stages en weer anderen keren het cash uit. Doelstelling is om 15% meer studenten af te laten studeren. Het rendement van bèta en technische opleidingen is voor verbetering vatbaar. Gezien de ambitie van het Deltaplan Bèta/techniek is het verhogen van de studierendementen dan een belangrijk speerpunt voor het Platform Bèta en Techniek.

Deltaplan Bèta/Techniek
De ambitie van Nederland is om binnen afzienbare tijd tot de top van de Europese kenniseconomie te behoren. Dat vraagt om investeringen in kennis en in talenten van mensen. Het kabinet heeft in het Deltaplan Bèta/Techniek de ambitie geformuleerd om het potentieel aan bèta en techniek talent in Nederland te verhogen met 15 % in 2010. Sinds 1 juli 2004 is het Platform Bèta/techniek actief en ontwikkelt samen met het onderwijsveld en bedrijfsleven tal van activiteiten.