Gezondheidsraad

Persbericht

Bromine (Conceptrapport commentaartermijn tot 21 februari 2005)

Openbare conceptrapporten herevaluatie oude MAC-waarden

Op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beoordeelt de Commissie Herevaluatie Oude MAC-waarden van de Gezondheidsraad ongeveer tweehonderd oude grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan chemische stoffen. Deze grenswaarden (MAC: Maximale Aanvaarde Concentratie) zijn in het verleden rechtstreeks overgenomen van buitenlandse instanties. In elk afzonderlijk geval tracht de commissie een gezondheidskundige advieswaarde vast te stellen aan de hand van de beschikbare toxicologische gegevens. Zij formuleert haar bevindingen in eerste instantie in openbare conceptrapporten die voor commentaar worden aangeboden aan de Subcommissie MAC-waarden van de Sociaal-Economische Raad en aan deskundigen van werknemers- en werkgeversorganisaties. Ook andere
belangstellenden kunnen, binnen een termijn van acht weken na het verschijnen van het persbericht, commentaar leveren. De definitieve rapporten van de commissie worden aangeboden aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarna deze overgaat tot het vaststellen van wettelijke grenswaarden.
Op 21 december 2004 heeft de commissie conceptrapporten openbaar gemaakt over de gezondheidsrisicos van beroepsmatige blootstelling aan:
· bromine
· calcium oxide
· diboron trioxide
· diphenyl ether
· 6,6-di-tert-butyl-4,4-thiodi-m-cresol
· ethylene dinitrate
· formic acid
· glycerol trinitrate
· hydroxypropyl acrylate (all isomers)
· 2,2-iminodiethanol
· tributyl phosphate
Voor vijf van de hierboven genoemde stoffen heeft de commissie reeds eerder conceptrapporten gepubliceerd. Commentaar en/of nieuwe gegevens hebben de commissie ertoe gebracht gewijzigde gezondheidskundige advieswaarden voor te stellen.
De commentaartermijn voor deze - in het Engels gestelde - conceptrapporten eindigt op 21 februari 2005.
De hierboven bedoelde openbare conceptrapporten zijn te verkrijgen bij het
secretariaat van de Gezondheidsraad, tel. (070) 340 77 36, fax (070) 340 75 23, e-mail mitra.javanmardi@gr.nl of via www.gr.nl. Inhoudelijke inlichtingen geeft mevrouw
dr CA Bouwman, tel. (070) 340 67 79 of de heer drs JTJ Stouten (070) 340 70 04.
21 december 2004