Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Opleidingsbedrijf Metaal wil instroom met 20 procent verhogen 21-12-2004

In 2005 verdubbelt de uitstroom tot 10.000 vakmensen. De potentiële instroom blijft met circa 3.000 schoolverlaters fors achter bij de vraag. Regionale samenwerking door als bedrijf aan te sluiten bij een Opleidingsbedrijf Metaal kan het tij keren. Dit initiatief van de Koninklijke Metaalunie wordt in 2005 op de rails gezet.

Regionale loketten
In het industriële mkb ervaart nu al ongeveer een derde van de bedrijven een tekort aan vakmensen. Het gaat om ruim 11.000 vacatures. Het tekort wordt alleen maar nijpender: de babyboomers gaan met pensioen, het beroepsonderwijs levert te weinig vakmensen af en de economie lijkt over het dieptepunt heen. Individuele bedrijven zijn vaak te klein om het tekort aan vakmensen aan te pakken. Zij hebben hun aandacht volop nodig voor de kernactiviteiten. Daarom initieert de Metaalunie regionale loketten waar bedrijven terechtkunnen met al hun opleidingsvragen: Opleidingsbedrijven Metaal (OBM).

Regionale samenwerking
Regionale samenwerking door als bedrijf aan te sluiten bij een Opleidingsbedrijf Metaal (OBM) kan de personeelskrapte in de metaal helpen oplossen. Deze vernieuwing van het scholings- en opleidingsbeleid in de metaal houdt in dat bedrijven, opleidings- en onderwijsorganisaties en andere relevante partijen intensief samenwerken. Het OBM verzorgt behalve opleidingen ook stagebegeleiding, loopbaanadvies, ondersteuning bij subsidietrajecten, omscholing en bijscholing van medewerkers.

Start
De eerste OBM's starten per 1 januari 2005 in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland, Twente en Oost-Brabant. Vanaf die datum worden bedrijven benaderd om te participeren in het OBM. De doelen zijn ambitieus én haalbaar: een 20 procent hogere instroom in de metaalopleidingen in 2006; 20 procent minder uitval uit het mbo; het Beroepstaak Gestuurd Leren is ingevoerd en de tijd waarin jongeren hun opleiding voltooien is medio 2006 20 procent korter dan in 2003.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 135.000 mensen.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André van der Leest, beleidssecretaris Onderwijszaken, Ruud Groot, hoofd Regiozaken, of Brandy van Gerven, communicatiemedewerker van de Koninklijke Metaalunie, telefoon (030) 605 33 44, e-mail respectievelijk leest@metaalunie.nl, groot@metaalunie.nl of gerven@metaalunie.nl