De Nederlandse Bank


DNB brengt voor het eerst een Overview of Financial Stability in the Netherlands uit
Nieuwsbericht

Datum leeg 20/12/2004

Deze publicatie is een uitgebreide Engelse versie van het kwartaalberichthoofdstuk financiële stabiliteit en is gericht op partijen die zich met financiële stabiliteitsbeleid bezig houden.

De Overview of Financial Stability in the Netherlands (OFS) geeft een overzicht van de financiële stabiliteit in Nederland met een analyse van de belangrijkste ontwikkelingen en risico's voor het financiële systeem. Het is een eerste weerslag van de meer systematische wijze waarop DNB de financiële stabiliteit sinds dit jaar in kaart brengt.

De belangrijkste conclusies van de OFS zijn:

* De analyse bevestigt dat het Nederlandse financiële systeem stabiel is, ook als rekening wordt gehouden met neerwaartse risico's.

* Dankzij een goede solvabiliteitspositie zijn de banken bestand tegen een stressscenario met een snelle rentestijging of schoksgewijze dalingen van vermogensprijzen.
* Ondanks het ingezette herstel van hun vermogenspositie blijven de institutionele beleggers kwetsbaar voor nieuwe schokken, waarbij de positie van de levensverzekeraars wordt beïnvloed door de aanhoudende daling van polisverkopen en van de schadeverzekeraars door de toegenomen verzekering voor eigen rekening.
* De aanpassingen bij de pensioenfondsen gaan niet gepaard met besmettingsrisico's voor andere financiële instellingen, maar hebben wel invloed op de economie en in potentie op de volatiliteit van de kapitaalmarktrente.

[s?DNB_brengt_voor_het_eerst_een_Overview_of_Financial_Stability_in_th e_Netherlands__uit] leeg