Gemeente Arnhem

foto
Bouw nieuw 'Stadskantoor' start mogelijk al in 2005 Stedenbouwkundige afronding Eusebiuswand: Eurocommerce koopt, bouwt en gemeente huurt

Met de bouw van een nieuw kantoor voor - onder meer - het gemeentepersoneel kan naar verwachting eind 2005 begonnen worden. De gemeente heeft daarover met projectontwikkelaar Eurocommerce een veelomvattend principe-akkoord bereikt dat onder meer voorziet in de verkoop van nagenoeg al het gemeentelijk bezit (gebouwen en grond) aan de Eusebiusbuitensingel. Met de beoogde, integrale afronding van de wand langs de Eusebiusbuitensingel krijgt deze hoek van de stad een belangrijke stedenbouwkundige impuls.

Het in opdracht van Eurocommerce nieuw te bouwen kantoor (29.000 m2) is gepland op de voormalige Gewablocatie aan de hoek Westervoortsedijk en Eusebiusbuitensingel. Het is de bedoeling dat de gemeente overigens maar een deel van het kantoor huurt, te weten 12.000 m2. Het nieuwe kantoor zal worden ontworpen door de bekende Nederlandse architect Pi de Bruin (ontwierp onder meer uitbreiding Tweede Kamer en Concertgebouw Amsterdam en één van de regeringsgebouwen in Berlijn). De bouw van het nieuwe kantoor maakt deel uit van een meer omvattend principe-akkoord dat betrekking heeft op de hele Eusebiuswand tussen Westervoortsedijk en Boulevard Heuvelink. Met de verkoop aan Eurocommerce van nagegoeg alle daar aanwezige gemeentelijke eigendommen en het vervolgens huren van een deel daarvan, verwacht de gemeente in één klap af te zijn van de eigen huisvestingsproblemen.

Als het tot een definitief akkoord komt, verkoopt de gemeente het bouwperceel Gewablocatie, het huidige Stadskantoor, naar verwachting op termijn het HVDGM-kantoor (voorheen GG&GD) en de zogenoemde bouwlocatie PPD-pand (na sloop door de gemeente van het huidige deels aan De Grift verhuurde pand) voor alles bij elkaar circa 36 miljoen euro.
Vervolgens wordt in opdracht van Eurocommerce op de Gewablocatie voor de markt een kantoor van 29.000 m2 gebouwd (inclusief parkeerkelder met 363 plaatsen) en op termijn op de PPD-locatie een kantoor van 3800 m2 (voor de markt), eveneens te ontwerpen door Pi de Bruin. De gemeente huurt van het kantoor op Gewablocatie 12.000 m2 (en 224 parkeerplaatsen) en het volledige Stadskantoor (16.000 m2). Na het aanpassen van het Stadskantoor aan de huidige eisen (onder meer koeling) vormt het samen met een deel van de nieuwbouw op de Gewablocatie één geheel waarin alle gemeentelijke diensten (minus de bewoners van het Stadhuis) ondergebracht kunnen worden.

Na eerdere plannen om zelf nieuw te bouwen, grootschalig te renoveren en zelf het Stadskantoor uit te bouwen, blijkt uiteindelijk de nu voorgestane oplossing in meerdere opzichten de voorkeur te hebben. Zo krijgt de belangrijke locatie nabij Rijn en Rijnbrug met de voorgenomen bouw een belangrijke stedenbouwkundige impuls. De gemeente hoeft voorts voor de eigen huisvesting geen investeringen te doen en loopt ook geen financiële risicos. Door te huren is de gemeente bovendien in de toekomst flexibeler en goedkoper uit dan in de recent onderzochte zelfbouwvariant. Daarnaast worden de gemeentelijke huisvestings-problemen voor de ambtelijke organisatie op korte termijn (2007) adequaat opgelost.
De komende tijd zal gebruikt worden om de diverse koop- en huurovereenkomsten nader uit te werken, de raadscommissie financiën en publieke dienstverlening nader te informeren en de diverse andere (RO-)procedures in gang te zetten.

Arnhem, 21 december 2004