Gemeente Den Haag

december 2004
Kunst in slooppanden Morgenstond (16 december)

Het project Rijke Ruiten voorziet slooppanden van kunst. Het kunstproject is te zien op slooplocaties in de Haagse wijk Morgenstond. In de ramen worden verlichte raamdecoraties geplaatst. De deelnemende organisaties willen een positieve bijdrage leveren aan het verfraaien van dit deel van de wijk. Bewoners, van jong tot oud, zijn betrokken bij de uitvoering van dit project. Stadsdeelwethouder Pierre Heijnen opent het kunstproject in Morgenstond op dinsdag 21 december 2004.

Onder leiding van kunstenaars van het Haags Kinderatelier zijn raamdecoraties gemaakt van drie vierkante meter met kleurfolie op een grote doorzichtige plaat. In totaal zijn er ongeveer zestig kunstwerken, gemaakt door bewoners en leerlingen van uit het basis- en voortgezet onderwijs. Beeldende kunstenaars van het Haags Kinderatelier leggen bij dit project de link met omgevingskunst van beroemde kunstenaars als Henri Matisse en Jan Snoeck. De kleurige platen zijn te zien in leegstaande woningen in de Wapserveenstraat tussen de Leyweg en de Norgstraat.

De werkgroep Dagelijks Beheer Actiegebieden, waarin diverse partijen uit Morgenstond samen overleggen, wilde graag een kunstproject realiseren. Het idee voor Rijke Ruiten is van het Haags Kinderatelier afkomstig. Met dit project geeft de gemeente Den Haag invulling aan een van de actiepunten uit het Actieplan Den Haag Zuidwest: cultuur vormgeven in Escamp.

Bij de opening op 21 december zijn diverse betrokken partijen uitgenodigd. Het project is mogelijk gemaakt door Stichting Haags Kinderatelier, gemeente Den Haag, Staedion Wonen, HaagWonen, Stichting BOOG en Wijkplatform Morgenstond. Na een korte toespraak van wethouder Pierre Heijnen wordt de laatste raamdecoratie van dit jaar gesigneerd. Vervolgens gaat de verlichting van de raamdecoraties aan.

Het is de bedoeling dat het project Rijke Ruiten in 2005 een vervolg krijgt. De gemaakte raamdecoraties krijgen dan een plaats in nieuwe sloopgebieden in Den Haag Zuidwest.