Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verkenningen 21 december 2004 tussen 16.00 en 17.00 op 747AM

Naar de Koranschool met Bach onder je arm

"Vloeken in de kerk, verkwanselen van een meesterwerk".... zo zouden veel mensen het plan van componist Boudewijn Tarenskeen beschrijven. Hij wil Bachs beroemde Mattheus Passie van nieuwe muziek voorzien. En om inspiratie op te doen deed hij een onderzoek naar religieuze muziek.....in de islam! Tijdens een reis van drie maanden, door Egypte, Iran en Indonesië, ontdekte hij dat het allemaal heel anders moet. Een muzikale terugblik op een eigenaardige onderneming.

Het hart van een aap

Op scholen in de randstad is meer dan de helft van de leerlingen allochtoon. Vreemd genoeg zie je dat nauwelijks terug in kinderprogramma s op televisie. De Nederlandse Moslim Omroep brengt daar verandering in en presenteert in samenwerking met het multiculturele schrijversproject Kind en kleur een animatiefilm. Het hart van een aap, gebaseerd op een Perzisch sprookje, is te zien bij de kinderzender Z@ppelin op 6 januari 2005 en in de bioscoop als voorfilm bij de Nederlands gesproken versies van The Incredibles en Pluk van de Petteflet. Verkenningen ging op bezoek bij de makers.

Nederland-Marokko

De betrekkingen tussen Nederland en Marokko bestaan volgend jaar vier eeuwen. Ter gelegenheid daarvan is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling Marokko, 5000 jaar cultuur te bezichtigen. De opening werd afgelopen donderdag verricht in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander en prins Rachid, de broer van de Marokkaanse koning.

Abdelghafour El Bacha was daarbij en ging op zoek naar hoe die betrekkingen tot stand zijn gekomen en hoe ze op dit moment zijn.